Zbog Olimpijskih igara

Sjeverna Koreja otvorila izravnu telefonsku liniju s Južnom

Ponovno otvaranje ove telefonske linije događa se nakon što je Kim Jong-un rekao da je ''otvoren za dijalog'' sa Seoulom i slanje ekipe na Olimpijske igre.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2018. u 09:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja je ponovno otvorila izravnu telefonsku liniju s Južnom kako bi omogućila pregovore o svom mogućem sudjelovanju na Zimskim olimpijskim igrama u veljači, skoro dvije godine nakon što je čelnik te zemlje, Kim Jong-un, naredio njezino zatvaranje.

Južna Koreja je potvrdila da je primila poziv od Sjeverne u 15.30 sati u srijedu po lokalnom vremenu, javlja BBC.

Ponovno otvaranje ove telefonske linije događa se nakon što je Kim Jong-un rekao da je ''otvoren za dijalog'' sa Seoulom i slanje ekipe na Olimpijske igre.

Jedan sjevernokorejski dužnosnik najavio je ponovno otvaranje linije u priopćenju na televiziji. On je kazao da će ove dvije države razgovarati o praktičnim pitanjima u vezi s prijedlogom za slanje sjevernokorejskog izaslanstva na Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu u Južnoj Koreji.

''Mi ćemo razgovarati o pitanjima na praktičnoj razini u vezi s mogućim slanjem našeg izaslanstva'', citirala je tog dužnosnika novinska agencija Yonhap.

Kim Jong-un je u svom novogodišnjem obraćanju govorio o snižavanju tenzija i otapanju ''zamrznutih odnosa između Sjevera i Juga''.

On je naveo da bi sudjelovanje Igrama bila ''dobra prilika za pokazivanje jedinstva naroda'' u Sjevernoj Koreji.

Seoul je kao odgovor ponudio razgovore na najvišoj razini, te je predsjednik Moon Jae-in to nazvao ''prilikom koja probija led'' za poboljšanje odnosa.

Zasad još nije jasno hoće li Sjeverna Koreja prihvatiti tu ponudu, ali otvaranje izravne telefonske linije će omogućiti održavanje preliminarnih razgovora.

Kopirati
Drag cursor here to close