Nova godina, novi stil

Promjena stila i retorike: Kim Jong Un iznenadio govorom

Promjenom izgleda, tj. odbacivanjem tamnih maoističkih odijela i odijevanjem u sive tonove u zapadnjačkom stilu Kim Jong Un je vjerojatno želio poduprijeti mir koji je naglasio u svojem obraćanju
Vijesti / Svijet | 02. 01. 2018. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: KCNA VIA KNS / AFP / Kim Jong Unovo novogodišnje obraćanje 

Južna Koreja ponudila je Sjevernoj Koreji da 9. siječnja održe ragovore na visokoj razini o mogućem sudjelovanju Sjeverne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine.

Poziv je stigao nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao da razmišlja o slanju sjevernokorejske delegacije na zimske Olimpijske igre koje će se u veljači održati u Južnoj Koreji. Rekao je i da bi se dvije strane trebale hitno sastati i razgovarati o mogućnostima, piše BBC.

Kim Jong Unov novogodišnji govor, ali i izbor odijela u utorak su detaljno analizirali u južnokorejskom državnom Institutu za ujedinjenje.

"Sjevernokorejski čelnik najčešće bira crna ili mornarsko plava odijela. Svijetlo sivo odijelo i kravata u istoj boji su vjerojatno pomno odabrane za ovaj govor kako bi projicirali mekši, opušteniji imidž koji je u skladu s iznenadnom ponudom za pregovore sa Seulom", ističu analitičari. "Sjeverna Koreja kao da je poduzela velike napore u tome kakav će dojam ostaviti Kim Jong Un", prenosi Dnevnik.hr.

"Promjenom izgleda, tj. odbacivanjem tamnih maoističkih odijela i odijevanjem u sive tonove u zapadnjačkom stilu Kim Jong Un je vjerojatno želio poduprijeti mir koji je naglasio u svojem obraćanju", ističu analitičari.

Tijekom cijele 2017. godine je dominirala vatrena retorika, a napetosti zbog sjevernokorejskog nuklearnog programa su konstantno rasle. No, tijekom novogodišnjeg govora sjevernokorejski čelnik je svoju zemlju nazvao "miroljubivom i odgovornom nuklearnom silom" i pozvao na smanjenje vojnih napetosti i poboljšanje veza s južnim susjedima.

"Klijentima koji su u teškoj situaciji ili nepopularni u javnosti uvijek savjetujemo da nose bijelo ili sivo. Bijela boja je nevinost, a siva ima tendenciju skrenuti pozornost s osobe koje je nosi. Kim je možda osjetio pritisak jer je u fokusu cijelog svijeta, pa se okrenuo sivoj nakon nekoliko godina nošenja tamnih tonova", pojasnila je Kim Gun Hee, savjetnica za izgradnju javnog imidža.

Kopirati
Drag cursor here to close