Napetosti

Sjeverna Koreja ispalila deset balističkih projektila, Južna Koreja uzvratila

“Ako SAD i Južna Koreja pokušaju upotrijebiti oružje protiv nas suočit će se sa šokantnim incidentom”
Vijesti / Svijet | 02. 11. 2022. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Reuters / Ilustracija 

Visoki sjevernokorejski vojni dužnosnik optužio je SAD i Južnu Koreju za "agresivnu provokaciju" time što su ovaj tjedan krenuli sa zajedničkim vježbama zračnih snaga i upozorio na posljedice ako se vježbe pretvore u invaziju, objavio je NK News pozivajući se na državne sjevernokorejske medije.

General Korejske narodne armije (KPA) i član predsjedništva Politbiroa Pak Jong Chon rekao je da “procjenjuje da je Washington odabrao kodni naziv vojne vježbe Vigilant Storm (eng. “Budna oluja”) kao znak ili poruku Pjongjangu” podsjećajući na američku ofenzivu na Irak iz 1991. koja je nosila kodni naziv “Operacija Pustinjska oluja”, izvijestio je državni Glas Koreje.

Također je rekao kako vjeruje da su zajedničke vježbe dio američkih planova da se “ukine sjevernokorejska vlada”. SAD je u svojoj Nacionalnoj obrambenoj strategiji objavljenoj prošli tjedan upozorio da će “sjevernokorejska uporaba nuklearnog oružja dokrajčiti režim”, prenosi N1.

“Ako SAD i Južna Koreja pokušaju upotrijebiti oružje protiv nas suočit će se sa šokantnim incidentom”

No dok je Pak zahtijevao od Washingtona i Seula da prekinu vježbe i rekao da je njihova nacionalna sigurnost u pitanju, nije naveo konkretne radnje koje će Pjongjang poduzeti ako se vježbe održe samo južno od međukorejske granice.

“Ako Sjedinjene Države i Južna Koreja pokušaju upotrijebiti oružje protiv nas bez straha, specijalna sredstva oružanih snaga DNRK odmah će obaviti svoju stratešku misiju, a Sjedinjene Države i Južna Koreja suočit će se sa šokantnim incidentom i platiti najstrašniju cijenu u povijesti”, rekao je Pak u svojoj izjavi, naznačujući da će KPA napasti samo ako Sjeverna Koreja bude napadnuta prva.

Otprilike devet sati nakon te izjave, Sjeverna Koreja lansirala je najmanje deset balističkih projektila u more nedaleko od istočne obale Južne Koreje, što je vojska Republike Koreje nazvala činom “bez presedana” koji se “nikada i nikako ne može tolerirati”. Seul je obećao “čvrsto odgovoriti” na lansiranje i uzvratio s tri precizna tzv. zemlja-zrak projektila, prenosi Index.

Kopirati
Drag cursor here to close