Prijetnje svjetskom miru

Sjeverna Koreja i dalje ispaljuje balističke rakete, ali poriče da je isporučila oružje Rusiji

Pjongjang je prošlog tjedna testirao i ono što je opisao kao novi raketni motor, i tvrdio je ovoga tjedna da je razvio nove mogućnosti za snimanje iz svemira.
Vijesti / Svijet | 23. 12. 2022. u 11:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa u posljednjoj seriji testiranja oružja ne mareći za sankcije, rekli su južnokorejski dužnosnici u petak, nekoliko sati nakon što je Washington optužio Pjongjang da isporučuje oružje ruskoj privatnoj vojnoj skupini Wagner, prenosi AFP.

Lansiranja projektila u petak događaju se nakon točno godinu dana od početka serije testiranja bez presedana od strane Sjevera, uključujući lansiranje svoje najnaprednije interkontinentalne balističke rakete prošlog mjeseca.

Pjongjang je prošlog tjedna testirao i ono što je opisao kao novi raketni motor, i tvrdio je ovoga tjedna da je razvio nove mogućnosti za snimanje iz svemira.

''Naša vojska je danas oko 16:32 po lokalnom vremenu uočila dvije balističke rakete kratkog dometa koje je Sjeverna Koreja lansirala u Istočno more iz oblasti Sunan u Pjongjangu'', priopćio je u petak Zajednički glavni stožer Južne Koreje, referirajući se na morsku oblast poznatu i kao Japansko more.

Dodao je da vojska Južne Koreje održava punu pripravnost dok blisko surađuje sa SAD-om, istovremeno jačajući nadzor i budnost.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja već mjesecima upozoravaju da se Pjongjang sprema provesti svoju sedmu nuklearnu probu.

Dvije zemlje su u utorak održale zajedničke zračne vježbe i rasporedile američki strateški bombarder B-52H na Korejsko poluostrvo, priopćio je glavni stožer južnokorejske vojske. 

Teški bombarder dugog dometa bio je dio vježbe koja je uključivala najnaprednije avione SAD-a i Južne Koreje – uključujući F-22 i F-35 stelt lovce.

Kopirati
Drag cursor here to close