Njemačka

Pao špijun u Berlinu: Rusija imala svog čovjeka u njemačkoj tajnoj službi

“U 2022., on je opskrbljivao rusku obavještajnu službu informacijama koje je prikupljao u okviru svog posla”, navodi državno odvjetništvo iz Karlsruhea koje je zaduženo za istrage špijunaže.
Vijesti / Svijet | 23. 12. 2022. u 05:55 Foto: Bljesak.info/Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agent njemačke tajne službe uhićen je u Berlinu pod sumnjom da je prenosio informacije Rusiji, objavilo je u četvrtak državno odvjetništvo.

Njemački državljanin Carsten L., agent savezne obavještajne službe (BND), osumnjičen je za “veleizdaju”, obrazložilo je državno odvjetništvo u Karlsruheu i navodi da je pretražilo dom i radno mjesto uhićenog te još jedne osobe.

“U 2022., on je opskrbljivao rusku obavještajnu službu informacijama koje je prikupljao u okviru svog posla”, navodi državno odvjetništvo iz Karlsruhea koje je zaduženo za istrage špijunaže.

Pritvor

“Istraga je provedena u tijesnoj suradnji s BND-om”, navodi se i dodaje da je osumnjičeni izveden pred istražnog suca, a zatim odveden u pritvor.

Čelnik BND-a Bruno Kahl objasnio je da je služba provela vlastitu istragu, a kada otkriva da je špijun u njihovim redovima tada poziva savezno državno odvjetništvo.

Diskrecija je ovdje ključna, ističe, jer svaka pojedinost iz istrage koji iscuri u javnost “prednost je za protivnika i šteti Njemačkoj”.

Ruska bezobzirnost

“Rusija je igrač kod kojeg moramo računati na njegovu bezobzirnost i spremnost na nasilje”, rekao je Kahl, kako prenosi Reuters.

Više istraga špijunaže povezana s Rusijom provedeno je zadnjih godina u Njemačkoj, kao i u drugim europskim zemljama.

Od ruske invazije na Ukrajinu, obavještajne službe podignule su razinu upozorenja upravo na špijunažu vezanu za Rusiju.

Njemački pričuvni časnik osuđen je 18. studenoga u Düsseldorfu na kaznu zatvora od godine i devet mjeseci uvjetno zbog špijuniranja u korist Rusije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close