Vojno napredovanje

Sirijska vojska osvojila grad Qusair pod vlašču Islamske države

Vojno napredovanje znači da se uskoro očekuje objava pobjede u Daraai u blizini jordanske granice.
Vijesti / Svijet | 01. 08. 2018. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijska vojska u srijedu je osvojila grad Qusair pod vlašću Islamske države na sjeverozapadu pokrajine Daraa u južnoj Siriji, javila je državna televizija.

Zauzimanjem Qusaira, kompletna regija bazena Yarmouka, koja je bila pod kontrolom Islamske države, pala je u ruke vojske.  

Snage sirijske vojske sada tragaju za preostalim borcima Islamske države koji su pobjegli iz bitke, javila je TV stanica.

Vojno napredovanje znači da se uskoro očekuje objava pobjede u Daraai u blizini jordanske granice.

Vojska je pokrenula veliku vojnu ofanzivu u Daraai 19. srpnja, zauzimajući njene regije ili u vojnoj akciji ili putem sporazuma o pomirenju postignutih uz rusku podršku, koji omogućuju pobunjenicima koji odbijaju da žive na teritoriji pod vladinom kontrolom da krenu prema područjima sjeverne Sirije pod pobunjeničkom vlašću.  

Napredovanje također znači da su vojne snage osigurale jugozapadni dio južne regije zemlje otkako je vojska ušla u obližnju pokrajinu Quneitra u okviru sporazuma postignutog uz rusku podršku s pobunjenicima krajem prošlog mjeseca.

Kao kolijevka sirijskog rata koji je izbio u 2011., Daraa ima i simbolični i vojni značaj za sirijsku vojsku jer su pobunjenici koristili jordansku granicu da ubacuju oružje i borce u sirijskom ratu.  

Quneitra je na granici s Golanskom visoravni.

U cilju osvajanja kompletne južne regije zemlje, sirijska vojska morala je očistiti džepove teritorije pod kontrolom džihadista u istočnim djelovima pokrajine Sweida u južnoj Siriji, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close