I dalje su u pritvoru

Šef zambijskog hotela u kojem su odsjeli Hrvati: Mislili smo da je sve normalno

Sudac Dominic Makalicha, osim novčane jamčevine i jamaca za četiri hrvatska para koji moraju biti Zambijci, kao uvjet je postavio i reguliranje boravišta za osmero pritvorenih Hrvata.
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2023. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvati u Zambiji koje se tereti za trgovanje djecom u pokušaju i dalje su pritvoreni iako je sud još prošlog tjedna odlučio o njihovom puštanju na slobodu uz jamčevinu.

Zavrzlama s birokracijom

Njihovo puštanje trebalo je biti pitanje dana, no još uvijek se rješava zamršena procedura vezana za jedan od uvjeta jamčevine. Naime, sudac Dominic Makalicha, osim novčane jamčevine i jamaca za četiri hrvatska para koji moraju biti Zambijci, kao uvjet je postavio i reguliranje boravišta za osmero pritvorenih Hrvata, piše Index.hr.

Tu je došlo do problema. Hrvatima su istekle vize, a da bi bili pušteni na slobodu, moraju legalizirati svoj boravak. Njihov novi odvjetnik stoga je zatražio produljenje viza, no imigrantska služba je to odbila uz obrazloženje kako se vize ne mogu produljiti za osobe koje su u pritvoru.

Šef hotela u kojem su Hrvati odsjeli: Rekli su da će ostati pet dana

Direktor hotela u Ndoli u kojem su Hrvati odsjeli prije nego što su uhićeni u razgovoru za RTL Danas otkrio je da su rezervirali sobe na pet noći. Odsjeli su u tri sobe, dvije klasične i jednoj obiteljskoj u kojoj su četiri kreveta, za koje je cijena noćenja između 400 i 500 zambijskih kvača, što je oko 20 eura.

"Rekli su da će ostati kod nas pet dana i da se vraćaju u Hrvatsku. Bili su dragi, posebno jedan mladić. Svi su s njim razgovarali. Rekao je da izrađuje skulpture. Razgledavao je naš namještaj i bio je sretan zbog toga", kazao je šef hotela Ricky Jones Banda.

"Mislili smo da je sve normalno"

Dvije zaposlenice hotela svjedočile su na sudu i rekle da su djecu primijetile treći dan, kad je najmlađe plakalo. Pomogle su im jer je dijete imalo temperaturu. Jedna od tih djelatnica je iz Demokratske Republike Kongo, baš kao i četvero djece.

"Ovo nam se nikad prije nije dogodilo. Mislili smo da je sve normalno, a onda smo se šokirali jer se naši gosti nisu ukrcali na avion. Iz imigracijskog ureda su tražili dokumente za djecu koja su bila s njima", kazao je za RTL šef hotela, dodavši da su nakon toga u hotel došla tri policajca tražeći popis gostiju iz Hrvatske i njihove podatke.

Kada bi bili na slobodi, za Hrvate bi bilo moguće produljenje viza, no na slobodu ne mogu a da prethodno ne legaliziraju boravište. Od parova je zatraženo da umjesto traženja produljenja podnesu zahtjev za privremeno boravište u Zambiji i plate svoje dozvole za privremeni boravak. Sljedeće ročište zakazano je za 23. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close