Kirilo Budanov

Šef ukrajinskih obavještajaca: Bližimo se svjetskom ratu

"Ali ako se situacija odulji, sasvim je jasno da će biti određenih problema s činjenicom da će oružjem i streljivom biti potrebno opskrbljivati ne samo Ukrajinu", rekao je, prenosi Newsweek.
Vijesti / Svijet | 13. 10. 2023. u 14:25 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef ukrajinske obavještajne službe rekao je da dugotrajni rat između Izraela i Hamasa može utjecati na zapadne isporuke vojne pomoći Kijevu u njegovoj borbi protiv Rusije. Američki državni tajnik Antony Blinken doputovao je u četvrtak u Izrael i obećao potporu Washingtona nakon napada militanata Hamasa na jugu Izraela tijekom vikenda.

Nema razloga za brigu

Blinken je obećao Izraelu više streljiva za obnavljanje zaliha protuzračne obrane i rekao da obje stranke u Kongresu podržavaju veću vojnu pomoć. U srijedu je predsjednik Joe Biden obećao američku potporu Izraelu. Međutim, postoji zabrinutost da vojna potpora SAD-a i Zapada Ukrajini počinje slabiti zbog unutarnjih političkih problema i proračunskih ograničenja.

U intervjuu za medijsku kuću Ukrajinska pravda, šef ukrajinske Glavne obavještajne uprave Kirilo Budanov rekao je da ako sukob u Izraelu završi u roku od nekoliko tjedana, "nema razloga za brigu" u vezi s vojnom pomoći Zapada Ukrajini.

"Ali ako se situacija odulji, sasvim je jasno da će biti određenih problema s činjenicom da će oružjem i streljivom biti potrebno opskrbljivati ne samo Ukrajinu", rekao je, prenosi Newsweek.

Umiješanost Rusije

Također je rekao da je Hamasova upotreba bespilotnih letjelica na oklopnim vozilima u napadu u subotu nosila obilježja ruske umiješanosti. "Nitko osim onih koji su bili na našem ratištu nije mogao učiniti nešto takvo. Pošto to nismo mi, znači da su to bili Rusi", rekao je, prema prijevodu.

Također vjeruje da je značajno da je ruska državna novinska agencija Sputnik započela emitiranje na arapskom jeziku u Libanonu "s jasnim ruskim narativom". Također je značajan bio prošlomjesečni posjet ruskog vojnog dužnosnika Iranu, koji je podržao Hamas.

Budanov nije ponudio dokaze za svoje tvrdnje o umiješanosti Moskve u napad Hamasa. Kremlj je rekao da je zabrinut zbog napada Hamasa i pozvao na mirno rješenje, iako je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je sukob u Izraelu "jasan primjer neuspjeha američke politike na Bliskom istoku".

U međuvremenu, usred zabrinutosti da bi se rat mogao preliti na širu regiju, Budanov je izrazio zabrinutost što bi se moglo dogoditi dugoročno. "Na temelju ukupne geografije vidimo nekoliko sukoba koji na prvi pogled izgledaju regionalni, osim Ukrajine, ali ih sve povezuju iste zemlje", rekao je. "Vjerujem da se prilično brzo približavamo globalnom ratu".

Kopirati
Drag cursor here to close