Pomirujući tonovi

Scholz: Nema europske sigurnosti bez Rusije

''Za Europljane je jasno da dugotrajna sigurnost ne može biti postignuta protiv Rusije, nego samo s njom“, rekao je kancelar.
Vijesti / Svijet | 16. 02. 2022. u 07:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački kancelar Olaf Scholz u utorak je pozdravio djelomično rusko povlačenje s ukrajinske granice, prozvavši to '“dobrim znakom“ i dodavši da se dugotrajna stabilnost i sigurnost u Europi mogu postići samo uz rusku pomoć.

U prvom znaku deeskalacije u nekoliko tjedana Moskva je u utorak objavila da, kao što je najavljeno prije početka vojnih vježbi, povlači svoje trupe koje su bile u Bjelorusiji.

Zapadne države optuživale su Rusiju da je pozicionirala svoju vojsku u toj državi kako bi izvela invaziju na Ukrajinu.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije nakon tri sata dugog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, Scholz je rekao da je Rusija ključan igrač za održavanje sigurnosti i stabilnosti u Europi te da mora ostati partner na tom polju.

''Za Europljane je jasno da dugotrajna sigurnost ne može biti postignuta protiv Rusije, nego samo s njom“, rekao je kancelar.

''Diplomatske aktivnosti još nisu nimalo iscrpljene“, smatra Scholz.

''Dobar je znak kad čujemo da se dio vojnika vratio, nadamo se da će ih biti još'', kazao je socijaldemokrat, dodavši da je moguće ''pronaći rješenje''.

''Koliko god se teškom i ozbiljnom činila trenutna situacija, odbijam reći da nema nade'', dodao je.

Scholz je rekao i kako je Njemačka predana osiguravanju da plin i dalje prolazi kroz Ukrajinu, u vrijeme dok se čeka odobrenje Berlina za početak rada dovršenog plinovoda Sjeverni tok 2.

Njemačka je predana nastavku tranzita plina u Europu kroz Ukrajinu, Bjelorusiju, Poljsku i postojeći Sjeverni tok, „sukladno ugovorima koji postoje“, naglasio je Scholz.

Ponovio je da je njegov cilj izbjegavanje bilo kakvih sukoba u Ukrajini, no da bi u tom slučaju bilo posljedica.

Kopirati
Drag cursor here to close