Ukrajina

NATO ne vjeruje u povlačenje Rusije

“Čak i ako Rusija povuče vojnike, ona često ostavlja opremu, što olakšava pregrupiranje snaga”, izjavio je glavni tajnik.
Vijesti / Svijet | 15. 02. 2022. u 14:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u utorak da zasad nema znakova deeskalcije iz Rusije i da ne vidi smanjenje ruskih vojnih snaga na ukrajinski granicama.

No, ruska Južna vojna oblast obznanila je danas da su se njene snage počele povlačiti sa Krima i vraćaju u svoje baze nakon vojnih vježbi na tom poluostrvu, javio je Interfaks.

Zapovjedništvo ove vojne oblasti objavilo je da se dio trupa kreće ka bazama u južnim ruskim regijama Dagestan i Sjeverna Osetija.

No, Stoltenberg je rekao da pokreti ruskih snaga sami po sebi ne predstavljaju stvarnu deeskalaciju ako iza sebe ostavljaju opremu.

“Čak i ako Rusija povuče vojnike, ona često ostavlja opremu, što olakšava pregrupiranje snaga”, izjavio je glavni tajnik.

“Još nismo vidjeli znakove deeskalacije, sve je pripremljeno za napad. Rusija se treba prestati pripremati za rat i okrenuti se izgradnji mira”, istaknuo je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane članica NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu.

Upitan znači li to da u Moskvi ne govore istinu, Stoltenberg je rekao: “Dosad nismo vidjeli znakove deeskalacije. Nastavit ćemo pratiti što radi Rusija, znakovi koji dolaze iz Moskve da su voljni krenuti diplomatskim putem daje razloga za oprezni optimizam”. 

Također je rekao da NATO nije primio nikakav odgovor iz Moskve na prijedloga Saveza za pregovore o sigurnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na konferenciji za novinare da ruski predsjednik Vladimir Putin daje prednost mirnim razgovorima Rusije i Zapada o brigama obje strane i da ne želi da vidi "informacione kampanje" kojima se dodatno eskaliraju tenzije.

Peskov je naveo da rusko društvo nije indiferentno prema sudbini Donabasa, ali da Moskva ostaje posvećena Minskim sporazumima, prenosi TASS.

Bez ispaljenog metka

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je kako će današnji dan ostati upamćen kao dan propasti zapadne propagande rata.

"15. veljače 2022. će ući u povijest kao dan propasti zapadne propagande rata. Osramoćeni i uništeni bez ispaljenog metka", poručila je Zaharova.

Kopirati
Drag cursor here to close