Nove sankcije

SAD prijeti sankcijama svima koji budu nabavljali iransku naftu

SAD će nametnuti sankcije svima koji budu nabavljali iransku naftu ili poslovali s iranskom revolucionarnom gardom, rekla je u nedjelju američka dužnosnica.
Gospodarstvo / Posao | 08. 09. 2019. u 18:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Nastavit ćemo vršiti pritisak na Iran i ponavljam riječi predsjednika Donalda Trumpa da neće biti nikakvih izuzeća na iransku naftu", rekla je Sigal Mandelker, državna tajnica zadužena za terorizam i financijski obavještajni rad u američkom ministarstvu financija.

Mandelker je dodala da je prodaja iranske naftne "ozbiljno potonula" zbog američkog pritiska.

Iranski izvoz sirove nafte smanjen je za više od 80 posto zbog novih američkih sankcija Iranu nametnutih nakon što se Trump prošle godine povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila iz 2015.

Trump je ponovno nametnuo sankcije kako bi ograničio iranski izvoz nafte i prisilio Teheran da prihvati stroža ograničenja na nuklearne aktivnosti, obuzda balističke programe i okonča podršku savezničkim snagama na Bliskom istoku.

Iran se u znak odmazde od svibnja počeo povlačiti iz obveza unutar nuklearnog sporazuma i pritišće europske zemlje da zaštite iransko gospodarstvo i interese.

Francuska je predložila da ponudi Iranu oko 15 milijardi američkih dolara kreditnih linija do kraja godine ako se Teheran bude u potpunosti pridržavao nuklearnog sporazuma iz 2015. Teheran je spreman očuvati sporazum ako mu se dopusti izvoz nafte.

Dva iranska dužnosnika i jedan diplomat rekli su za Reuters 25. kolovoza kako Iran dnevno želi izvoziti minimalno 700.000 barela nafte, a idealno do 1,5 milijuna barela dnevno u zamjenu za pregovore sa Zapadom o spašavanju nuklearnog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close