Kratka izjava Bijele kuće

SAD zabrinut zbog približavanja Pekinga i Moskve

"U ovom smo trenutku duboko zabrinuti zbog približavanja Kine Rusiji, a savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je izravan u vezi s tim zabrinutostima i mogućim posljedicama određenih akcija"
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2022. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izrazio je ozbiljnu zabrinutost Washingtona zbog približavanja Kine Moskvi, rekao je visoki predstavnik američke vlade u telefonskom brifingu s novinarima u ponedjeljak.

Sullivan je u ponedjeljak održao sedmosatni sastanak s kineskim diplomatom Yangom Jiechijem, a nakon završetka razgovora, Bijela kuća objavila je kratku izjavu u kojoj se navodi da je Sullivan pokrenuo "niz pitanja u odnosima SAD-a i Kine, uz značajnu raspravu o ratu Rusije protiv Ukrajine".

"U ovom smo trenutku duboko zabrinuti zbog približavanja Kine Rusiji, a savjetnik za nacionalnu sigurnost bio je izravan u vezi s tim zabrinutostima i mogućim posljedicama određenih akcija", rekao je novinarima visoki dužnosnik američke administracije, prenosi Hina.

Predstavnik američke vlade nije želio komentirati napise američkih medija da je Rusija od Kine zatražila vojnu i gospodarsku pomoć. Kina je u ponedjeljak demantirala takve izvještaje.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nije ulazila u detalje sastanka, ali je spomenula "značajne posljedice ako [Peking] pruži vojnu ili drugu pomoć, što naravno, krši sankcije ili pomaže ratnim naporima".

Kina je najvažniji saveznik Rusije, ali pokušava zadržati neutralan stav u ukrajinskom sukobu.

Dužnosnik američke administracije rekao je da je sastanka u Rimu planiran nakon što je Biden sredinom studenog održao virtualni sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

"Bila je to intenzivna, sedmosatna sesija, koja je odražavala ozbiljnost trenutka, kao i našu predanost održavanju otvorenih linija komunikacije", dodao je.

Sastanak je dugo bio planiran i nije bio tempiran na događaje u Ukrajini te je pokrivao i druga pitanja, uključujući Sjevernu Koreju, Tajvan i napete bilateralne odnose.

Dužnosnik je rekao da je to bila iskrena razmjena stajališta, ali bez konkretnih ishoda.

Kopirati
Drag cursor here to close