Gušenje

SAD uvele nove sankcije za Kubu, biti će ih još

Ministarstvo financija SAD-a objavilo je da su sankcije reakcija na “poteze koji su suzbili mirne, prodemokratske prosvjede na Kubi koji su započeli 11. srpnja”.
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2021. u 08:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države uvele su u petak nove sankcije kubanskoj policiji i dvojici njezinih čelnika kao odgovor na nasilno gušenje prosvjeda protiv kubanske vlade, prenosi Hina.

Ministarstvo financija SAD-a objavilo je da su sankcije reakcija na “poteze koji su suzbili mirne, prodemokratske prosvjede na Kubi koji su započeli 11. srpnja”.

Meta sankcija su dva čelnika kubanske policije, kao i nacionalne policije kubanskog Ministarstva unutarnjih poslova.

“Bit će ih još, osim ako ne dođe do drastične promjene na Kubi, što ne očekujem”, rekao je američki predsjednik Joe Biden tijekom sastanka s kubansko-američkim čelnicima u Bijeloj kući.

Njegov sastanak uslijedio je nakon što je kubanska zajednica pozvala na veću podršku prosvjedima na Kubi, a koji su pokazali veliko protivljenje vladi u posljednjim desetljećima.

“Sjedinjene Države poduzimaju zajedničke akcije kako bi ojačale napore kubanskog naroda”, dodao je Biden.

Biden je također kazao da je tražio od Ministarstva financija i državnih institucija da ga izvijeste za mjesec dana o tome kako dostaviti isplate Amerikanaca Kubancima, bez da u tome profitira kubanska vlada.

Između ostalog, Biden također pokušava omogućiti bežičnu komunikaciju Kubancima te povećati osoblje američkog veleposlanstva na Kubi.

Prosvjedi na Kubi izbili su ovog mjeseca nakon najgore ekonomske krize od pada Sovjetskog Saveza, ali i zbog velikog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Tisuće ljudi su izašle na ulice, pretežito nezadovoljni nestašicom osnovnih namirnica, ograničavanja građanskih sloboda i postupanja vlasti s pandemijom.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel za nemire je optužio SAD, koje su u posljednjim desetljećima pooštrile stari trgovački embargo na otok.

Prošlog je tjedna Ministarstvo financija objavilo sankcije protiv kubanskog ministra obrane i jedinica specijalnih snaga MUP-a zbog optužbi za kršenje ljudskih prava u obračunima koji su uslijedili nakon prosvjeda, a u kojima je pritvoreno na stotine aktivista.

Na Capitolu, i republikanci i demokrati pozivaju na dodatne mjere protiv Kube.

Na sastanku s Bidenom bili su hip-hop glazbenik u autor takozvane “himne prosvjednika” Yotuel Romero, osnivačica projekta Miami Freedom Project Ana Sofia Pelaez te bivši gradonačelnik Miamija Manny Diaz.

Oko 1,5 milijuna kubanskih Amerikanaca na predsjedničkim izborima 2020. godine pretežito je glasalo za Donalda Trumpa, stoga je Bidenu povratak podrške ključan u toj saveznoj državi.

“Mislim da Biden ima uspješnu kubansku politiku koja je u stanju staviti režim u obranu i pružiti konkretnu podršku Kubancima, a to će mu koristiti kod birača na Floridi”, rekao je izvršni direktor Centra za slobodnu Kubu John Suarez.

Kopirati
Drag cursor here to close