Teško bez turizma

Kuba otvara većinu zemlje za međunarodne turiste

Osim otvaranja turizmu, Marrero je najavio mogućnost izolacije u kući.
Gospodarstvo / Turizam | 09. 10. 2020. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kubanski premijer Manuel Marrero u četvrtak navečer najavio je će se većina te karipske otočne države početkom sljedećeg tjedna otvoriti međunarodnom turizmu, dok ulazi u "novu normalnost" nakon izbijanja epidemije koronavirusa.

Kuba, koja je svoje granice zatvorila prije šest mjeseci kako bi spriječila širenje zaraze, postupno se sljedećeg tjedna otvara turizmu uoči presdstojeće turističke sezone. Od ukupno 16 kubanskih provinicija, za turizam će prvo biti otvoreno njih trinaest, najavio je Marrero u raspravi na okruglom stolu koju su prenosili mediji diljem zemlje. Među njima, međutim, nije i glavni kubanski grad Havana, u kojemu se tek nazire smirivanje drugog vala epidemije uz pomoć restriktivnim epidemioloških mjera, među kojima je i policijski sat, piše Hina.

Turizam je inače jedna od vodećih izvora za prilijev stranih valuta u Kubu, pa je suspenzija te gosodarske aktivnosti ove godine dodatno narušila slabu ekonomiju u toj zemlji. "Otvorit ćemo mogućnost međunarodnih letova za sve provincije koje ulaze u traću fazu popuštanja mjera", kazao je kubalnski premijer.

Osim otvaranja turizmu, Marrero je najavio mogućnost izolacije u kući. Naime, kubanski zdravstveni sustav do sada je spriječio širenje epidemije i smanjio smrtnost obveznom hospitalizacijom svih potvrđenih slučajevima, praćenjem i izoliranjem kontakata u za to predviđenim objektima. Do sada je 115 tisuća osoba koje su spadale u kategoriju sumnjivih slučajeva i kontakata boravilo u objektima za izolaciju, no samo je kod njih pet posto potvrđena zaraza koronavirusom.

Kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel kazao je na okruglom stolu da je ta zemlja dokazala da je naučila živjeti s virusom, suzbijajući drugi val zaraze uspješnije nego prvi i oštro smanjujući smrtnost od koronavirusa. Smatra da se ekonomski i društveni život mogu vratiti uz pridržavanje striktnih epidemioloških mjera poput nošenja maski i držanja razmaka. "Pandemija nas je koštala i imala je veliki utjecaj na državni proračun, no radili smo vođeni neprikosnovenim principom, da je glavno blago život kubanskog naroda", kazao je Diaz-Canel.

Kopirati
Drag cursor here to close