Washington štiti Izrael

SAD uložio veto na rezoluciju UN-a o Izraelu i Gazi

Washington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od bilo kakvih poteza Vijeća sigurnosti.
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2023. u 21:11 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države su uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se tražio prekid sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Dvanaest članica je glasalo za brazilski nacrt rezolucije, a Rusija i Velika Britanija su bile suzdržane. Washington tradicionalno štiti svog saveznika Izrael od bilo kakvih poteza Vijeća sigurnosti, prenosi Hina.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je u srijedu pozvao na hitan prekid vatre kako bi se oslobodili taoci i dopremila humanitarna pomoć u Gazu.

U nacrtu se pozivalo Izrael, bez da ga se izrijekom spomenulo, da povuče pozive civilima i osoblju UN-a da se povuku na jug palestinske enklave i osudilo "terorističke napade Hamasa.

Rezolucija je uz to osudila svako nasilje i neprijateljstvo prema civilima te sva teroristička nedjela i pozvala na trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca.

Izrael je prošli tjedan pozvao 1.1 milijun stanovnika Gaze ili gotovo polovicu stanovništva da se povuku na jug dok se priprema za kopnenu ofenzivu kao odgovor na najgori napad Hamasa na civile u 75-godišnjoj povijesti Izraela.

Kopirati
Drag cursor here to close