Amerikanci frustrirani

SAD u Ankaru šalje vojni tim zbog ISIL-a

Vijesti / Svijet | 10. 10. 2014. u 07:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države imaju namjeru sljedećeg tjedna u Ankaru poslati vojni tim na razgovore s turskim vojnim dužnosnicima, koji se odbijaju angažirati u borbi protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavio je State Department.

Dvojica posebnih američkih izaslanika već su u četvrtak razgovarala s turskim predstavnicima o hitnim mjerama koje bi trebalo poduzeti kako bi se spriječilo napredovanje ISIL-a.

Washington je u tursku prijestolnicu u četvrtak i petak već posao visoke vojne dužnosnike, koji su se susreli s premijerom Ahmetom Davutogluom i razgovarali o "više mjera, čiji je cilj napredak u vojnim naporima protiv ISIL-a", kazala je glasnogovornica američke diplomacije Jennifer Psaki.

Washington želi prisiliti Tursku da se više umiješa u borbu protiv grupe koja prijeti njenoj granici u strateškom sirijskom mjestu Kobani.

SAD je posljednjih dana izražavao frustraciju zbog nevoljkosti svog turskog saveznika da se vojno angažira u Siriji. "Turska je dobro smještena kako bi pridonijela naporima koalicije da se pobjedi ISIL", rekla je glasnogovornica.

Intenzivni napadi

U međuvremenu, koalicija predvođena SAD-om izvela je do sada najintenzivnije napade na položaje ISIL-a, čiji su borci, ipak, uspjeli zauzeti policijsku stanicu na istoku grada Kobanija, sirijskog grada na granici s Turskom, gdje borbe traju nekoliko tjedana.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, koja prati sirijski građanski rat kroz mrežu aktivista na terenu, priopćila je da su koalicijski avioni kasnije pogodili i uništili zgradu policijske stanice.

Al Jazeerin reporter Yilmaz Akinci, koji izvještava sa turske granice, kazao je da su zračnim napadima, koji su trajali do jutra, uništeni ISIL-ovi kamp za obuku, zgrada i dva vozila.

U napadima su pogođene dvije borbene jedinice ISIL-a, dodao je reporter.

"Izgleda da je ISIL ušao u Kobani, ali najveća područja, glavna područja i dalje su pod kontrolom kurdskih boraca", kazao je Akinci.

Povlačenje ISIL-a

Opservatorija je priopćila da ISIL kontrolira više od trećine strateškog kurdskog grada, koji je samo nekoliko kilometara udaljen od Turske.

Međutim, Idriss Nassan, dužnosnik kurdske vlade u Kobaniju, tvrdi da to nije istina.

"Mogu potvrditi da oni ne kontroliraju trećinu grada. Samo mali dio Kobanija je pod kontrolom ISIL-a", rekao je Nassan.

On je kazao da su kurdski borci uspjeli ponovo zauzeti nekoliko gradskih područja u četvrtak.

I Nassan i Opservatorija navode da je više od 20 zračnih napada izvedeno u tom području od srijede popodne. Rami Abdurrahman, šef Opservatorije, kazao je da je više od 500 ljudi poginulo u borbama za Kobani od sredine rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close