Kloropikrin

SAD tvrde kako Rusija koristi kemijska oružja protiv ukrajinskih vojnika

Sjedinjene Države optužile su Rusiju da koristi kemijsko oružje "kao metodu ratovanja" protiv Ukrajine
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2024. u 11:15 | M.Š. | Bljesak.info
Rusija optužena za korištenje kemijskog oružja protiv ukrajinskih vojnika

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države optužile su Rusiju da koristi kemijsko oružje "kao metodu ratovanja" protiv Ukrajine i uvele nove opsežne sankcije ruskim tvrtkama i vladinim tijelima.

U priopćenju objavljenom u srijedu, američki State Department priopćio je "da je Rusija upotrijebila kemijsko oružje kloropikrin protiv ukrajinskih snaga kršeći Konvenciju o kemijskom oružju (CWC)."

Dodaje se kako je Rusija tijekom rata također koristila "sredstva za kontrolu nereda", odnosno suzavac, kršeći CWC.

"Korištenje takvih kemikalija nije izolirani incident i vjerojatno je potaknuto željom ruskih snaga da izbace ukrajinske snage s utvrđenih položaja i postignu taktičke dobitke na bojnom polju", navodi se u izvješću.

Američki zaključak podudara se sa svjedočenjima ukrajinskih vojnika koji kažu kako su se posljednjih mjeseci suočili s povećanim susretima s plinom i drugim nadražujućim kemikalijama na dijelovima bojišnice s ruskim snagama.

U priopćenju objavljenom na društvenim mrežama u ožujku, ukrajinske oružane snage rekle su da su zabilježile više od tisuću incidenata u kojima je Rusija koristila "streljivo sa suzavcem opremljeno otrovnim kemikalijama koje su zabranjene za ratovanje", s 250 slučajeva samo u veljači.

Rusija je ranije zanijekala uporabu kemijskog oružja. "U zalihama ruske vojske nema kemijskog oružja, što potvrđuju međunarodne istrage", napisalo je rusko veleposlanstvo u Nizozemskoj na svojoj stranici X (ranije poznato kao Twitter), navodi se u izvješću državne novinske agencije TASS objavljenom u siječnju.

Kloropicrin se u Prvom svjetskom ratu široko koristio kao sredstvo za kemijsko ratovanje, ali više nije odobren za vojnu uporabu. Sada se uglavnom koristi u poljoprivredi. Iritira pluća, oči i kožu, a može uzrokovati mučninu, povraćanje i proljev koji traju tjednima, prema CDC-u.

Kopirati
Drag cursor here to close