Patriot

SAD rasporedio u Poljskoj dva raketna sustava

"Nećemo otkriti gdje su. No, u Poljskoj su i operativni su".
Vijesti / Svijet | 09. 03. 2022. u 20:44 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države su u Poljskoj rasporedile dva nova protuzračna sustava Patriot, sukladno obvezi da će braniti teritorij NATO-ovih zemalja, rekao je u srijedu visoki dužnosnik Pentagona.

Ti protuzračni raketni sustavi, obično stacionirani u Njemačkoj, premješteni su "na zahtjev" poljskih vlasti, dodao je taj visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman, prenosi Hina.

"Dva sustava Patriot sada su razmještena u Poljskoj", rekao je na tiskovnoj konferenciji. "Nećemo otkriti gdje su. No, u Poljskoj su i operativni su".

Patriot su raketni sustavi koji mogu presresti i uništiti balističke projektile, zrakoplove i krstareće rakete. Uvelike se koriste na Bliskom istoku.

"Riječ je o čisto obrambenom raspoređivanju preventivne naravi kako bi se odgovorilo na svaku moguću prijetnju uperenu protiv nas i protiv savezničkih snaga", istaknuo je visoki dužnosnik, podsjetivši na obvezu predsjednika Joea Bidena da poštuje članak 5. NATO-ove Povelje po kojemu sve zemlje članice moraju priteći u pomoć savezniku u slučaju napada.

Ova vijest dolazi dan pošto je Washington odbio prijedlog Varšave da se borbeni zrakoplovi Mig-29 ruske proizvodnje pošalju u američku vojnu bazu u Ramsteinu kako bi se zatim proslijedili Ukrajini čiji su piloti uvježbani za upravljanje MIG-ovima.

Kopirati
Drag cursor here to close