Ni blizu potreba

SAD priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 400 milijuna dolara

Države poslat će novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 300 milijuna dolara, priopćila je danas administracija predsjednika Joea Bidena
Vijesti / Svijet | 12. 03. 2024. u 22:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države pripremaju novi paket vojne pomoći Ukrajini koji bi mogao biti vrijedan čak 400 milijuna dolara, izjavila su u utorak za Reuters dvojica američkih dužnosnika, što je prvi takav potez u nekoliko mjeseci dok republikanski čelnici u Kongresu blokiraju dodatna sredstva za Kijev.

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, kazali su da se priopćenje za javnost očekuje tijekom dana po američkom vremenu.

Jedan od dužnosnika rekao je da je financiranje tog paketa osigurano iz kredita vraćenih Pentagonu za nedavne kupovine.

Konkretno, američka vojska vrši ogromne kupovine streljiva i vozila kako bi popunila vojne zalihe poslane u Ukrajinu, javila je Fena.

Inače, ovo je prvi takav potez u više mjeseci dok su dodatna sredstva za Kijev blokirana u Kongresu zbog republikanskih čelnika.

Večeras je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da sredstva dolaze iz neočekivanih ušteda u ugovorima s Pentagonom te da će se koristiti za topničke granate i streljivo za sustave HIMARS.

"Ovo nije ni blizu ukrajinskih potreba"

"To nije ni blizu dovoljno da zadovolji potrebe Ukrajine na bojnom polju i neće spriječiti da Ukrajina ostane bez streljiva", rekao je Sullivan, dodajući da bi streljivo moglo biti od pomoći samo nekoliko tjedana.

Predsjednik Joe Biden podržava Ukrajinu od početka ruske invazije u veljači 2022., dok njegov najizgledniji suparnik na predsjedničkim izborima u studenome Donald Trump ima više izolacionističko stajalište, prenijela je Hina.

Senat pod pritiskom

Zastupnički dom je pod pritiskom odobriti veliki paket pomoći za Ukrajinu, Izrael i Indo-Pacifik u vrijednosti od 95 milijardi dolara.

I dok je Senat dao zeleno svjetlo, predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson opire se da taj prijedlog zakona stavi na glasanje.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton branio je danas na konferenciji u Pragu, održanoj u povodu obilježavanja obljetnice pristupanja Češke, Poljske i Mađarske zapadnom obrambenom savezu, odluku o širenju NATO-a prema istoku prije 25 godina tijekom njegova mandata.

 

Clinton: Putin neće živjeti vječno

Bivši američki predsjednik rekao je i da Zapad mora stajati uz Ukrajinu do kraja borbe protiv Rusije.

Ipak, izrazio je nadu da će s vremenom biti drugih opcija. "Vjerojatno mu se neće svidjeti što ovo govorim, ali predsjednik Vladimir Putin neće živjeti vječno, kao ni ja", rekao je Clinton.

Odgovarajući na kritike da je širenje NATO-a zanemarilo ruske sigurnosne interese, Clinton je naglasio da je pokušao tijekom svoja dva mandata, a zaključno početkom 2001., privući Ruse kroz Vijeće NATO-Rusija. "Ponudili smo im priliku da sudjeluju", rekao je.

Češki predsjednik Petr Pavel Clintonu je uručio češki orden Tomáša Garriguea Masaryka. Češki i njemački zrakoplovi preletjeli su iznad Praga kako bi se obilježila godišnjica ulaska tri zemlje u NATO.

Kopirati
Drag cursor here to close