Bunkeri, rovovi, zamke...

FOTO | Ukrajina gradi obrambeni zid dug 1.000 km s 42.000 zmajevih zubi

Ukrajinski predsjednik objavio je da kijevska vojska gradi više od 1000 kilometara dugu obrambenu liniju s rovovima i bunkerima.
Vijesti / Svijet | 12. 03. 2024. u 13:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je da kijevska vojska gradi više od 1000 kilometara dugu obrambenu liniju.

Nakon sastanka s vojnim čelnicima Zelenski je objavio na svom Telegram kanalu da je ukrajinski premijer Denis Šmihal izvijestio o "ritmu izgradnje novih obrambenih linija" koje će pokrivati otprilike 1000 kilometara preko tri obrambene linije.

Popunjavanje snaga

Prema ukrajinskom čelniku, učvršćivanje obrambenih položaja Kijeva "ogromna je zadaća, ali tempo je sada dobar", prenosi Index.hr

"Računam na pravovremeni završetak", dodao je Zelenski.

Ukrajina radi na pregrupiranju i popunjavanju snaga nakon što je Rusija postigla svoju prvu veliku pobjedu na bojnom polju u nekoliko mjeseci, tjerajući kijevske snage iz Avdijivke prošlog mjeseca i gurajući istočnu liniju fronta nešto dalje u ukrajinski teritorij.

Šmihal je u siječnju objavio da je ukrajinska vlada potpisala dodatnih 455 milijuna dolara za "izgradnju inženjersko-tehničkih i fortifikacijskih struktura, odgovarajuće opreme i sustava neeksplozivnih barijera".

Britansko ministarstvo obrane (MoD) reklo je u obavještajnom izvješću u nedjelju da je Ukrajina "gotovo sigurno" ubrzala izgradnju svojih obrambenih položaja. "Mjere uključuju protutenkovske zmajeve zube i jarke, pješačke rovove, minska polja...", objavili su britanski obavještajci.

"Vrlo je vjerojatno da će širenje obrambenih linija smanjiti sposobnost Rusije da napreduje ili iskoristi taktičke dobitke kao dio svojih tekućih ofenzivnih operacija", dodalo je britansko ministarstvo obrane.

Bunkeri, rovovi, zmajevi zubi...

Glasnogovornik ukrajinske istočne vojne skupine Tavrisk rekao je na nacionalnoj televiziji u petak da su se uvjeti oko Avdijivke "stabilizirali" i da je napredovanje Rusa zaustavljeno.

Wall Street Journal izvijestio je prošlog tjedna da Ukrajina radi na jačanju svojih obrambenih pozicija u iščekivanju ruske ofenzive u proljeće, citirajući i zapadne i ukrajinske dužnosnike.

Prema ukrajinskom zapovjedniku Maksimu Žorinu, kijevske trupe grade rovove i protutenkovske jarke kako bi odbile napade Rusije.

Ukrajinski kopneni zapovjednik general-pukovnik Oleksandr Pavliuk rekao je da Kijev radi na "stabilizaciji" linije bojišnice i pripremi za vlastitu protuofenzivu kasnije ove godine.

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je na društvenim mrežama niz fotografija i snimki izgradnje "zida smrti", koji se sastoji od protutenkovskih prepreka, podzemnih bunkera, utvrđenih rovova, betonskih zamki, zmajevih zuba...

Obrambeni objekti

Obrana koju grade Ukrajinci podsjeća na brutalnu rusku Surovikinovu liniju, golemi kompleks fortifikacija i minskih polja koji je izgradio bivši general Sergej Surovikin i koja je zaustavila veliku ukrajinsku protuofenzivu prošle godine.

Kako javljaju zapadni mediji, ukrajinsku obranu čini čak 42.000 komada "zmajevih zuba".

"Doista, danas gradimo utvrde po cijeloj našoj zemlji. U regiji Zaporižja gradimo utvrde zajedno s vojskom. Neke gradi vojska, a neke civilni izvođači, gdje je to moguće. Sastoje se od velikog broja komponenti, počevši od protutenkovskih jaraka, zmajevih zuba, rastegljive kupine i zbrke. Sve što može usporiti ili zaustaviti prolaz neprijateljskih vozila", rekao je šef regionalne državne uprave Zaporižja Ivan Fedorov.

"Pokušavamo poboljšati obrambene objekte kako bi boravak naše vojske bio ne samo siguran već i udoban tijekom izvođenja borbenih misija", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close