Potpuno povlačenje

SAD negira izvještaj da 1.000 američkih vojnika ostaje u Siriji

Načelnik Združenog stožera američke vojske general Joseph F. Dunford nazvao je nove brojke američkih vojnika u Siriji "činjenično netočnim", inzistirajući da neće biti promjena plana povlačenja oko 400 vojnika.
Vijesti / Svijet | 18. 03. 2019. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodeći američki general u nedjelju je negirao izvještaj koji sugerira da vojska planira zadržati polovinu vojnika smještenih u Siriji nakon povlačenja koje je predsjednik Donald Trump u prosincu opisao kao trenutno i potpuno.

Načelnik Združenog stožera američke vojske general Joseph F. Dunford nazvao je nove brojke američkih vojnika u Siriji "činjenično netočnim", inzistirajući da neće biti promjena plana povlačenja oko 400 vojnika koji je Bijela kuća objavila u prošlom mjesecu.

''Štoviše, mi nastavljamo s detaljnim vojnim planiranjem s turskim glavnim stožerom, koje se bavi turskim sigurnosnim mjerama oko teritorije duž tursko-sirijske granice. Planiranje je do sada bilo produktivno i stvorili smo početni koncept koji će biti redefiniran u sljedećim danima'', navodi Dunford u izjavi za javnost.

Wall Street Journal ranije je javio da aktualni pregovori između SAD, Turske i europskih saveznika oko uspostave eventualne sigurne zone u Siriji - ključnog elementa Trumpovog plana povlačenja - još nisu doveli do potpunog zaključka.

Novine pišu da Sjedinjene Države sada pokušavaju nastaviti suradnju sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), pobunjeničkom grupom pod vodstvom kurdske milicije YPG, uprkos turskim upozorenjima da će nastaviti s prekograničnim operacijama protiv te grupe koju smatra produženom rukom vlastite kurdske pobunjeničke grupe PKK.

Sjedinjene Države i Turska proglasile su PKK terorističkom organizacijom.

To bi moglo dovesti do toga da najmanje 1.000 američkih vojnika ostane u sjeveroistočnoj Siriji, pišu novine pozivajući se na anonimne američke dužnosnike, prenosi Anadolija.

Kopirati
Drag cursor here to close