SDF

Posljednju enklavu džihadista u Siriji napustilo 60.000 ljudi

Među njima je oko 5.000 militanata, priopćio je SDF.
Vijesti / Svijet | 17. 03. 2019. u 18:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijske demokratske snage (SDF), koje imaju američku podršku, objavile su u nedjelju da je 60.000 ljudi, većinom civila, pohrlilo iz posljednje enklave tzv. Islamske države u istočnoj Siriji otkako je posljednji napad na njezinom preuzimanju pokrenut prije dva mjeseca.

Glasnogovornik SDF Kino Gabriel izjavio je novinarima da su se 29.600 ljudi, od kojih su većina članovi obitelji militantne grupe, predali otkako su snage kurdske milicije YPG, koja ima američku podršku, opkolile grad Baghouz i njegovo okolinu na obalama rijeke Eufrat.

Pročitajte još

Među njima je oko 5.000 militanata, priopćio je SDF.

Još 34.000 civila evakuirano je iz Baghouza, posljednjeg dijela područja koji drže džihadisti koji su protjerani s otprilike trećine površine Iraka i Sirije u protekle četiri, godine, priopćio je Gabriel.

Bivši mještani te regije tvrde da su brojni civili došli iz regije Baghouza u posljednjim tjednima gdje irački suniti imaju bliske plemenske veze s  onima s druge strane granice, u Deir al-Zoru, sunitskoj oblasti Sirije.

Pronašli su utočište u Siriji iz straha od osvetničkih napada iračkog  Hashd al Shaabija, šiitske milicije u Iraku koja uživa iransku podršku i koja je osvojila tu regiju kada su militanti izgubili kontrolu nad njom.

Drugi glasnogovornik SDF-a  Mustafa Bali izjavio je Reutersu da se samo stotinjak militanata i njihovih obitelji predalo tijekom noći u preostaloj teritoriji u kojoj tvrdokorni militanti izvode očajničku posljednju obranu.

''Očekivali smo predaju velikog broja terorista i njihovih obitelji, ali se samo mala grupa pojavila'', kazao je Bali.

Kopirati
Drag cursor here to close