Udari usmjereni na tri objekta

SAD napale Irak pa zaprijetile Iranu: Nećemo oklijevati

Austin je u izjavi rekao da su udari "izravan odgovor na niz eskalirajućih napada milicijskih skupina koje podržava Iran na američko i koalicijsko osoblje u Iraku i Siriji".
Vijesti / Svijet | 24. 01. 2024. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države izvele su zračne napade na milicije u Iraku koje imaju podršku Irana. O napadima se oglasio američki ministar obrane Lloyd Austin. Kazao je kako su udari bili usmjereni na tri objekta koje su koristili pripadnici skupine Kataib Hezbolah, koju podržava Iran, i druge grupacije povezane s Teheranom u Iraku.

Udari se događaju samo nekoliko dana nakon što je više pripadnika američkog osoblja u zračnoj bazi Al-Asad u Iraku ozlijeđeno u raketnom napadu. Iako je protuzračna obrana tada uspjela oboriti većinu raketa, neke su se ipak probile i pogodile bazu.

Austin: Nećemo oklijevati s poduzimanjem potrebnih koraka

Austin je u izjavi rekao da su udari "izravan odgovor na niz eskalirajućih napada milicijskih skupina koje podržava Iran na američko i koalicijsko osoblje u Iraku i Siriji". Središnje zapovjedništvo SAD-a također je objavilo priopćenje u kojem je navelo da su američke snage "izvele jednostrane zračne napade" usmjerene na "stožere, skladišta i lokacije za obuku Kataib Hezbolaha".

"Zahvalan sam i na vještini i profesionalizmu s kojim je naše osoblje planiralo i provelo ove napade i na stalnim naporima naših trupa na terenu dok rade s regionalnim partnerima na daljnjem razbijanju i degradaciji ISIS-a", istaknuo je Austin.

"Predsjednik i ja nećemo oklijevati poduzeti potrebne korake kako bismo obranili svoje interese. Ne težimo eskalaciji sukoba u regiji. U potpunosti smo spremni poduzeti daljnje mjere kako bismo zaštitili svoje ljude i svoje objekte. Pozivamo te skupine i njihove iranske sponzore da odmah prestanu s napadima”, dodao je Austin.

Prvi američki udar na Irak od početka mjeseca

General-bojnik Pat Ryder, glasnogovornik Pentagona, potvrdio je da je ukupno četvorici američkih vojnika dijagnosticirana traumatska ozljeda mozga kao posljedica napada, ali su se svi u međuvremenu vratili na dužnost.

Ovo je prvi američki udar u Iraku od početka mjeseca, kada je Washington ciljao člana iranske proxy skupine za kojeg je jedan američki dužnosnik rekao da ima "američku krv na rukama". Amerikanci su tijekom posljednjih tjedan i pol također izveli višestruke napade protiv Huta u Jemenu.

Kopirati
Drag cursor here to close