Odmazda

Iran bombardirao američke saveznike u Siriji i Iraku

Napad je bio odmazda za nedavne terorističke napade u Iranu, objavio je glasnogovornik IRGC-a.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2024. u 09:03 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranska revolucionarna garda (IRGC) priopćila je kako je jučer balističkim projektilima napala ciljeve u sjevernom Iraku i Siriji. Napad je bio odmazda za nedavne terorističke napade u Iranu, objavio je portal IRGC-a.

Garda je objavila da je teroristička milicija Islamske države (IS) "locirana na okupiranim teritorijima Sirije i uništena ispaljivanjem niza balističkih projektila". Gotovo istovremeno, malo prije ponoći, nekoliko glasnih eksplozija potreslo je sjeverni irački grad Irbil. Očevici su rekli da je nekoliko projektila palo u blizini američkog konzulata u izgradnji.

Pogođena je i međunarodna zračna luka u tom kurdskom gradu. IRGC je objavio da su udari izazvali "uništenje špijunskog stožera cionističkog režima (Mossad)". Direktor Međunarodne zračne luke Irbil rekao je u izjavama da letovi teku normalno.

Sigurnosni izvori u Irbilu rekli su za dpa da su "iranski projektili pali na farme sjeverno od Irbila i pogodili domove i imovinu građana". Glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je na platformi X da SAD "snažno osuđuje iranske napade u Irbilu i izražava sućut obiteljima žrtava".

"Protivimo se iranskim drskim raketnim napadima i podržavamo vladu Iraka i napore regionalne vlade Kurdistana da se ispune težnje iračkog naroda", dodao je. Situacija u regiji izuzetno je napeta od izbijanja rata u Gazi prije više od tri mjeseca.

Kopirati
Drag cursor here to close