Teške optužbe

Rusija: Ukrajina je pregovarala s Britanijom oko stvaranja nuklearnog oružja

"Za to Ukrajina ima odgovarajuću proizvodnu bazu i znanstveni potencijal", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2022. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je, a da za to nije pružila dokaze, objavila da je Ukrajina bila u kontaktu s Britanijom u vezi mogućnosti stvaranja nuklearnog oružja. U podužoj objavi na Telegramu rusko ministarstvo obrane ponovilo je komentare visokih dužnosnika iz Kremlja da Ukrajina planira napad "prljavom bombom".

Tvrde da je ured predsjednika Volodimira Zelenskog bio u kontaktu s predstavnicima Ujedinjenog Kraljevstva o mogućnosti dobivanja tehnologije za stvaranje nuklearnog oružja.

"Za to Ukrajina ima odgovarajuću proizvodnu bazu i znanstveni potencijal", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

"Dakle, u Ukrajini postoje kompanije nuklearne industrije koje imaju zalihe radioaktivnih tvari koje se mogu koristiti za stvaranje 'prljave bombe'", tvrdi.

Treba napomenuti da takozvane prljave bombe nisu nuklearno oružje, već konvencionalni eksplozivi pomiješani s radioaktivnim materijalom.

Ukrajina ne posjeduje nuklearno oružje, odrekla se onog koje je naslijedila od Sovjetskog Saveza 1994. godine. S druge strane, Rusija ima ogromne zalihe nuklearnih bojevih glava, piše Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close