Napredni

SAD isporučuje Ukrajini raketni sustav Patriot

Sustav je dio pomoći od 1,85 milijardi dolara koja je predstavljena paralelno s posjetom Washingtonu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.
Vijesti / Svijet | 21. 12. 2022. u 21:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države priopćile su u srijedu da će Ukrajini osigurati napredni sustav protuzračne obrane Patriot kao pomoć u suprotstavljanju zračnim napadima Moskve.

Sustav je dio pomoći od 1,85 milijardi dolara koja je predstavljena paralelno s posjetom Washingtonu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, njegovog prvog putovanja izvan zemlje od početka ruske invazije u veljači ove godine.

Ova objava je značajna pobjeda za Kijev, koji je uporno tražio od Washingtona sustav Patriot, i snažan znak američke podrške Ukrajini koja će pomoći u jačanju obrane zemlje.

''Današnja pomoć po prvi put uključuje sustav protuzračne obrane Patriot, sposoban za obaranje krstarećih projektila, balističkih projektila kratkog dometa i aviona na znatno višoj gornjoj granici od prijašnjih sustava protuzračne obran''e - rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u izjavi, navodi AFP.

Ukrajinska protuzračna obrana odigrala je ključnu ulogu u zaštiti zemlje od napada i sprječavanju moskovskih snaga da preuzmu kontrolu nad nebom.

Kopirati
Drag cursor here to close