Okupacija nije mir

Dobitnici Nobelove nagrade za mir osudili Putinovu invaziju na Ukrajinu

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir iz Bjelorusije, Rusije i Ukrajine osudili su rat ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2022. u 19:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir iz Bjelorusije, Rusije i Ukrajine osudili su rat ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini tijekom subotnje svečanosti dodjele nagrade u glavnom gradu Norveške.

Oleksandra Matviichuk iz Ukrajinskog centra za građanske slobode odbacila je pozive na politički kompromis koji bi omogućio Rusiji da zadrži neke od nezakonito pripojenih ukrajinskih teritorija.

''Mir se ne može postići ako zemlja pod napadom položi oružje. Ovo ne bi bio mir, nego okupacija'', kazala je i ponovila svoj raniji stav da Putin kao i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji je ustupio dio teritorije te zemlje ruskim trupama za invaziju na Ukrajinu, budu izvedeni pred međunarodni sud.

Matviichuk je u listopadu proglašena sudobitnicom Nagrade za mir 2022. godine zajedno s ruskim Udruženjem za ljudska prava Memorial i Alesom Bialiatskim, voditeljem bjeloruske grupe za ljudska prava Viasna.

Prema odredbama oporuke Alfreda Nobela, Nobelovu nagradu za mir od 1901. godine dodjeljuje Norveški Nobelov odbor. Subotnje svečanosti dodjele održane su u Gradskoj vijećnici u Oslu, a prisustvovao im je i kralj Olava V. i kraljica Sonje.

Bialiatski, koji je u zatvoru u Bjelorusiji i čeka suđenje nakon kojeg bi mogao dobiti i do 12 godina zatvora, nije smio poslati svoj govor, ali je podijelio nekoliko misli u zatvoru sa suprugom Natalliom Pinchuk, koja je govorila u njegovo ime na dodjeli nagrade.

''U mojoj domovini, cijela je Bjelorusija u zatvoru'', rekao je Bialiatski, govoreći o sveobuhvatnom slamanju opozicije masivnih prosvjeda protiv lažiranih izbora u kolovozu 2020. godine koje je Lukašenko iskoristio da produži svoj mandat.

''Ova nagrada pripada svim mojim prijateljima braniteljima ljudskih prava, svim građanskim aktivistima, desetinama tisuća Bjelorusa koji su prošli torturu, hapšenja i zatvor'', dodao je.

Bialiatski je četvrta osoba u 121-godišnjoj povijesti dodjele Nobelovih nagrada koja je primila nagradu dok je bila u zatvoru ili pritvoru. U primjedbama koje je iznijela njegova supruga, Lukašenka je označio kao Putinovo oružje navodeći da ruski čelnik nastoji uspostaviti svoju dominaciju širom bivših sovjetskih zemalja.

''Točno znam kakva bi Ukrajina odgovarala Rusiji i Putinu - ovisna diktatura. Isto kao današnja Bjelorusija, gdje se glas potlačenih ljudi ignorira i ne uvažava'', istaknuo je.

Dodjela trostruke nagrade za mir smatrala se snažnim prijekorom Putinu, ne samo za njegovo djelovanje u Ukrajini, već i za slamanje domaće opozicije i njegove podrške Lukašenkovoj brutalnoj represiji protiv neistomišljenika, piše danas Associated Press (AP).

Kopirati
Drag cursor here to close