Rat u Ukrajini

Ruski vojnik: Časnici bježe s fronta, a nas ostavljaju kao meso

Agafonov je rekao da se Rusi, koji su unovačeni u sklopu Putinove uredbe o mobilizaciji od 21. rujna, ne žele boriti te da mobilizirane ljude iz cijele zemlje dovode na prve crte bojišnice.
Vijesti / Svijet | 07. 11. 2022. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski vojnik koji je regrutiran u nedavnoj djelomičnoj mobilizaciji tvrdi da ruski vojni časnici bježe s fronta u Ukrajini. Vojnik je u razgovoru za nezavisni medij Verstka rekao da je preživio granatiranje ukrajinskih snaga u blizini Makijevke u regiji Luhansk te da su zapovjednici njegove jedinice pobjegli s prve crte 2. studenoga, dok je cijelom njegovom bataljunu naređeno da kopa rovove i drži obrambene položaje.

''Na TV-u pokazuju da je sve lijepo''

Vojnik, identificiran u tekstu kao Oleksij Agafonov, rekao je da je u granatiranju poginulo do 500 ruskih mobiliziranih vojnika u jednom danu. "Bačeni smo u desant, rekli su nam da se ukopamo, imali smo tri lopate po bataljunu. Ukopali smo se koliko smo mogli, a ujutro je počelo granatiranje", rekao je. "Kada je sve počelo, časnici su odmah pobjegli", tvrdi Agafonov. "Između granatiranja pokušali smo se ukopati, ali helikopteri su nas odmah uočili i jednostavno pucali u nas".

Agafonov je rekao da se Rusi, koji su unovačeni u sklopu Putinove uredbe o mobilizaciji od 21. rujna, ne žele boriti te da mobilizirane ljude iz cijele zemlje dovode na prve crte bojišnice kako bi zatvorili rupe u obrani.

"Na TV-u pokazuju da je sve lijepo, a ovdje u Luhanskoj oblasti zapravo su mobilizirani izbačeni na front. Kad smo otišli odande ne videći oficire, već smo se vraćali pješice, vidio sam da vojnici s ugovorom i dragovoljci sjede na trećoj liniji, a mobilizirani na prednjem kraju", rekao je Agafonov.

Zbrka i nesloga

Prema Agafonovu, unutar ruske vojske vlada "potpuna zbrka i nesloga". "Svi preživjeli i novopridošli grupiraju se u nove bataljune i bacaju na front kako bi zatvorili crtu obrane", rekao je.

Vijest da se ruski vojni zapovjednici povlače dolazi nakon što je britansko ministarstvo obrane procijenilo da časnici ruske jedinice vjerojatno prijete da će pucati na dezertere. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo je da su ruske snage vjerojatno počele raspoređivati "trupe barijere" ili "jedinice za blokiranje" koje trebaju spriječiti dezerterstvo.

Dodali su i da Putinovi vojni zapovjednici vjerojatno žele zadržati svoje trupe na obrambenim položajima "do smrti". "Nedavno su ruski generali vjerojatno htjeli da njihovi zapovjednici koriste oružje protiv dezertera, uključujući moguće dopuštanje pucnjave kako bi se eliminirali takvi prijestupnici nakon upozorenja", dodaje se u britanskoj procjeni.

Kopirati
Drag cursor here to close