Ministarstvo obrane se nije oglasilo

Ruski servis objavio broj poginulih Rusa u ratu

Novinari Medijazone i BBC utvrdili su i da je od ukupnog broja najmanje 3.053 oficira, a 349 njih ima čin potpukovnika ili viši čin.
Vijesti / Svijet | 20. 01. 2024. u 17:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 42.284 ruska vojnika ubijena su od početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. veljače 2022. godine, prema istraživanju novinara Medijazone i ruskog servisa BBC, koji su utvrdili identitet poginulih vojnika.

Taj broj uključuje 5.089 mobiliziranih vojnika i 7.810 zatvorenika regrutiranih iz ruskih zatvora, priopćile su dvije medijske organizacije.

Analiza po regijama

Novinari Medijazone i BBC utvrdili su i da je od ukupnog broja najmanje 3.053 oficira, a 349 njih ima čin potpukovnika ili viši čin.

Novinari su svoje istraživanje bazirali na podacima iz otvorenih izvora kao što su čitulje u medijima i poruke na društvenim mrežama rođaka žrtava, prenosi Radio Slobodna Europa.

Analiza po ruskim regijama pokazala je da je većina identificiranih vojnika bila iz Krasnodarskog kraja, 1.640, zatim iz Sverdlovske oblasti 1.449, Baškortostana 1.353 i Čeljabinska 1.191.

Glavni grad Rusije Moskva izgubila je najmanje 482 vojna lica, dok je 480 poginulih vojnika bilo iz Sankt Peterburga, drugog po veličini grada u Rusiji.

Ministarstvo se nije oglasilo

Ministarstvo obrane Rusije ne priopćava podatke o ljudskim gubicima i ne komentira brojke koje su objavili novinari.

Ranije ovog mjeseca ruski medijski sajt "Important Stories" (Važne priče) saznao je da je Penzijski fond Ruske Federacije od 2022. godine zabranio zaposlenima u svojim regionalnim filijalama da objavljuju informacije o onima koji su uključeni u rat u Ukrajini, a koji primaju socijalna davanja, jer bi takvi podaci mogli da se koriste za evidenciju gubitaka ruske armije.

"Important Stories" je u travnju pisao da je Ministarstvo obrane Rusije iz sličnih razloga prestalo objavljivati informacije o vojnim mirovinama za invalide i za ratne udovice i siročad.

Kopirati
Drag cursor here to close