A Zelenski p(r)oziva Zapad

Putin: Ukrajinska državnost je ugrožena ako se rat nastavi

Putin je govorio dan nakon što je Švicarska pristala ugostiti globalni summit o miru na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2024. u 21:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi državnost Ukrajine mogla pretrpjeti "nepopravljiv udarac" ako se rat nastavi, a Rusija nikada neće biti prisiljena napustiti postignuća koja je postigla.

Putin je govorio dan nakon što je Švicarska pristala ugostiti globalni summit o miru na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Putin je odbacio "takozvane mirovne formule" o kojima se raspravlja na Zapadu i u Ukrajini i ono što je nazvao "zabranjenim zahtjevima" koje one podrazumijevaju.

Državnost može pretrpjeti udarac

"Pa ako ne žele pregovarati, nemojte! Sada je sasvim očito, ne samo da njihova protuofanziva nije uspjela, već je inicijativa potpuno u rukama ruskih oružanih snaga. Ako se ovo nastavi, ukrajinska državnost može pretrpjeti nepopravljiv, vrlo ozbiljan udarac", kazao je Putin.

Putin je također rekao da su nedavni napadi na ruske civile "barbarski".

Više od 20 ljudi ubijeno je u ruskom gradu Belgorodu, blizu granice s Ukrajinom, 30. prosinca u, kako je Moskva rekla, prekograničnom granatiranju koje su pokrenule ukrajinske snage.

"Pokušavaju pokazati da i oni mogu nešto učiniti. Ali umjesto da rješavaju vojne zadatke, oni djeluju na tako barbarski način. Napadi se izvode na mirna naselja neselektivnim oružjem", rekao je Putin.

Rusija trenutno kontrolira 17,5 posto teritorija Ukrajine. Putin je rekao da je razgovor o pregovorima "pokušaj da nas se motivira da napustimo dobitke koje smo ostvarili u proteklih godinu i pol. Ali to je nemoguće. Svi razumiju da je to nemoguće."

Nove realnosti

Mirovna formula koju je iznio Zelenski poziva na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, prekid neprijateljstava i povlačenje ruskih trupa.

Rusija smatra da bi bilo kakvi pregovori morali uzeti u obzir "nove realnosti" koje su stvorile njene snage na terenu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak u Davosu Zapad na ujedinjenu frontu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina te da osnaži svoju podršku Kijevu da Moskva ne bi pobijedila u ratu.

Poziv za sankcije Rusiji

Zbog oklijevanja Zapada u pomoći Ukrajini i straha od eskalacije rata s Rusijom gubi se vrijeme, a to bi moglo produžiti sukob za nekoliko godina, rekao je Zelenski na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

''Putin ustvari utjelovljuje rat. On se neće promijeniti. Mi se moramo promijeniti. Moramo se promijeniti do razine da ludilo koje živi u glavi tog čovjeka ili bilo kojeg drugog agresora ne pobijedi'', kazao je ukrajinski predsjednik.

Gotovo dvije godine nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu Zelenski je rekao da se snažno protivi zamrzavanju sukoba na trenutnim linijama.

''Putin je predator koji nije zadovoljan smrznutim proizvodima'', tvrdi ukrajinski čelnik.

Zelenski je u Davosu govorio u vrijeme dok je Kijev ponovno zauzeo defenzivni položaj, nakon što protuofenziva prošle godine nije uspjela probiti ruske linije na okupiranim područjima, piše agencija Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close