Rat u Ukrajini

Ruske elitne postrojbe se povlače: Više života je izgubljeno u Ukrajini nego u Čečeniji

SBU nije dao više pojedinosti o vojniku koji je govorio u audiosnimci niti kako je ona presretnuta.
Vijesti / Svijet | 04. 05. 2022. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske snage izgubile su više života u Ukrajini nego u četiri godine u Čečeniji, rekao je ruski vojnik u snimci za koju ukrajinska služba sigurnosti (SBU) tvrdi da je presretnuta komunikacija između vojnika i njegovog prijatelja.

CNN nije potvrdio autentičnost audiozapisa. SBU nije dao više pojedinosti o vojniku koji je govorio u audiosnimci niti kako je ona presretnuta.

U audiozapisu je ruski vojnik izrazio nezadovoljstvo što su elitni pripadnici RosGvardije, Putinove Nacionalne garde i OMON-a, specijalne policijske snage, napustili Ukrajinu.

''Jeb**o su nepotrebni. Vraćaju se jer prave scene kako ne žele nastaviti dalje'', kaže.

"Svi ti specijalci, jeb**o strašni, borci koje smo imali, svi su se povukli, jeb**o pobjegli u Rusiju i odbijaju nastaviti dalje", nastavio je.

"Čak ni elitne neprijateljske postrojbe ne mogu podnijeti pritisak ukrajinskih branitelja", stoji u priopćenju SBU na društvenim mrežama.

Točan broj ruskih vojnika koji su ubijeni u Ukrajini još se ne zna. NATO je tvrdio u ožujku da je u borbama poginulo do 15.000 vojnika. Rusija od ožujka nije objavila nove podatke otkad je tada ruski tabloid prvo objavio, a onda obrisao, izvješće da je rusko ministarstvo obrane zabilježilo 9861 smrtni slučaj ruskih oružanih snaga u ratu, prenosi Index.hr.

Vojne vježbe nisu prijetnja

Bjeloruske oružane snage počele su u srijedu nenajavljene velike vojne vježbe kako bi provjerile svoju borbenu spremnost, priopćilo je bjelorusko ministarstvo obrane.

"Planirano je da provjera (borbene spremnosti) uključuje kretanje znatnog broja vojnih vozila, što može usporiti promet na javnim cestama", navodi se u priopćenju ministarstva.

S obzirom na rusku invaziju na Ukrajinu, ministarstvo je priopćilo da vježba ne predstavlja prijetnju susjednim zemljama niti europskoj zajednici općenito.

Bjelorusija je bliski saveznik Rusije. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "posebnom vojnom operacijom".

Ukrajinska područja uz Bjelorusiju, uključujući glavni grad Kijev, bila su meta ruskih napada u prvoj fazi invazije koja je počela potkraj veljače, nakon zajedničkih vježbi Rusije i Bjelorusije.

Sada je međutim Rusija usredotočila svoje napade na istočne i jugoistočne regije Ukrajine, piše Index.hr.

 

Kopirati
Drag cursor here to close