Nisu svi oduševljeni

Dan D: EU priprema oštrije naftne sankcije Rusiji

Veleposlanici iz 27 zemalja članica danas će se sastati kako bi još jednom razradili plan sankcija prije konačnog odobrenja.
Vijesti / Svijet | 04. 05. 2022. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Očekuje se da će Europska unija uskoro izreći naftne sankcije Rusiji.

Veleposlanici iz 27 zemalja članica danas će se sastati kako bi još jednom razradili plan sankcija prije konačnog odobrenja. Dužnosnici EU predali su nacrt plana državama članica o novom paketu sankcija, prenosi Index.hr

Prijedlogom Komisije postupno bi se uvela zabrana uvoza nafte iz Rusije tijekom šest do osam mjeseci, a Mađarskoj i Slovačkoj bi bilo dopušteno nekoliko mjeseci dulje, rekli su dužnosnici EU za AFP.

Ali Slovačka, koja je poput Mađarske gotovo 100% ovisna o ruskoj nafti koja dolazi kroz naftovod Druzbha, rekla je da će joj trebati nekoliko godina. Slovačka rafinerija dizajnirana je za rad s ruskom naftom i trebala bi je temeljito remontirati ili zamijeniti kako bi se nosila s uvozom odnekud - skup i dugotrajan proces.

Drugi dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti tijekom pravno i diplomatski napornih pregovora, rekli su da bi Bugarska i Češka također mogle tražiti ukidanje sankcija. Jedan europski diplomat upozorio je da bi odobravanje izuzeća jednoj ili dvjema visoko ovisnim državama moglo izazvati domino učinak zahtjeva za izuzećem koji bi potkopao embargo.

Europska komisija ne planira javno otkriti nacrt prije nego što se njezina predsjednica Ursula von der Leyen obrati Europskom parlamentu u srijedu.

Kopirati
Drag cursor here to close