Peti dan agresije

Ruska vojska poručila da civili mogu "slobodno" napustiti Kijev, NATO šalje rakete Ukrajini

Na istoku Ukrajine, proruske snage su napredovale dodatnih 19 kilometara, rekao je Konačenkov.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2022. u 11:08 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska vojska u ponedjeljak je objavila da civili mogu ''slobodno'' napustiti Kijev, optuživši ukrajinske vlasti da ih koristi kao ''živi štit''.

''Svi civili mogu slobodno napustiti grad autocestom Kijev-Vasilkiv, jugozapadno od glavnog grada”, rekao je na televiziji glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov.

Vlasti u Kijevu je optužio da nagovaraju civile da ostanu, kako bi im poslužili kao ''živi štit'' u srazu s ruskom vojskom.

''Zračna prevlast''

Prema njegovim riječima, grad je u rukama ''pljačkaša, lopova i nacionalista''.

Moskva nije do sada službeno objavila ofenzivu na ukrajinsku prijestolnicu, no ukrajinske snage se već nekoliko dana odupiru prodoru ruske vojske sa sjevera i sjeveroistoka, s teritorija susjedne Bjelorusije, prenosi agencija Hina.

Konačenkov je u obraćanju također ukazao na ''zračnu prevlast'' iznad cijele Ukrajine nakon uništenja sustava protuzračne obrane Buk M-1, S-300 i pet borbenih zrakoplova.

Potvrdio je zauzimanje Berdianska, na jugu Ukrajine i dodao da Moskva ''potpuno kontrolira zonu oko nuklearne centrale u Zaporožju''.

Osoblje nuklearke, rekao je, radi svoj posao na održavanju i kontroli postrojenja.

Na istoku Ukrajine, proruske snage su napredovale dodatnih 19 kilometara, rekao je Konačenkov.

NATO šalje vojnu podršku

NATO saveznici opskrbit će Ukrajinu raketama za protuzračnu obranu i protutenkovksim naoružanjem, objavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru u ponedjeljak, dodajući da je održao još jedan telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom.

''Upravo sam razgovarao s predsjednikom @ZelenskyyUa (Volodimirom Zelenskijem) i pohvalio ga za hrabrost naroda i oružanih snaga #Ukrajine”, kaže Stoltenberg u tvitu.

“#NATO saveznici pojačavaju potporu s raketama protuzračne obrane, protutenkovskim oružjem, kao i humanitarnom i financijskom pomoći'', napisao je glavni tajnik Saveza, prenijela je Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close