Illertissen

Ruska tvrtka planira proizvodnju Sputnjika V u Njemačkoj

Prema riječima direktora Repika, plan početka proizvodnje Sputnjika V u pogonu u bavarskom gradu Illertissenu je uznapredovao.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2021. u 21:40 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska farmaceutska tvrtka R-Pharm trebala bi u svom pogonu u Bavarskoj svaki mjesec proizvoditi do 10 milijuna doza cjepiva Sputnjik V, kazao je u petak njezin direktor Aleksej Repik.

Njemačka se priprema za početak bilateralnih pregovora s Rusijom o nabavci tog cjepiva protiv covida-19, no konačna odluka će ovisiti o tome da li će Sputnjik V dobiti zeleno svjetlo Europske agencije za lijekove (EMA).

EMA trenutno analizira podatke o cjepivu na zahtjev tvrtke R-Pharm Germany GmbH. Stručnjaci EMA-e bi ovaj tjedan trebali posjetiti Moskvu u sklopu procesa preispitivanja cjepiva.

Prema riječima direktora Repika, plan početka proizvodnje Sputnjika V u pogonu u bavarskom gradu Illertissenu je uznapredovao.

"Počeli bismo s četiri do pet milijuna doza mjesečno", rekao je Repik, objasnivši da kompletna doza podrazumijeva prvu injekciju i docjepljivanje.

"S proizvodnim kapacitetima na maksimumu, mjesečno ćemo proizvoditi osam do 10 milijuna doza", dodao je Repik. To bi se, kako je kazao, moglo postići u zadnjem kvartalu 2021.

Repik je također izrazio uvjerenje da će EMA odobriti rusko cjepivo.

Ako se to desi, bavarska podružnica R-Pharme bi mogla postati jedna od glavnih proizvođača Sputnjika V na golemom tržištu EU-a.

Proizvodnja u Njemačkoj mogla bi početi u trećem kvartalu godine.
Za sada se, međutim, ne zna koliko će trebati vremena EMA-i da donese odluku o Sputnjiku V.

Kopirati
Drag cursor here to close