Vijeće ministara

Stvorene sve pretpostavke za dolazak u BiH 50 tisuća doza cjepiva Sinofarm

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o uvjetima za prihvat donacije Narodne Republike Kine namijenjene za odgovor i suzbijanje širenja zarazne bolesti Covid-19 .
Vijesti / Flash | 08. 04. 2021. u 16:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, s pet glasova za i tri protiv, nije postiglo konsenzus u vezi s donošenjem odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Europske unije.

O ovoj odluci Vijeće ministara BiH će se izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Vijeće ministara usvojilo program rada

Vijeće ministara BiH usvojilo je Program rada za 2021. godinu, kojim se planira ubrzano provođenje neophodnih zakonodavnih, socioekonomskih i društvenih reformi prioritetno usmjerenih na rješavanje pitanja važnih za građane, odgovorno upravljanje, vladavinu prava, sigurnost i prosperitet.

Vijeće ministara BiH je i programski opredijeljeno da doprinese ubrzanju reformskih procesa, kako bi BiH mogla otpočeti pregovore o pridruživanju Europskoj uniji.

Najvažniji zadatak Vijeća ministara BiH u skladu s Programom za 2021. godinu je da, u koordinaciji s drugim razinama vlasti u BiH, iznađe blagovremene i adekvatne mjere koje će sačuvati živote i zdravlje građana, a ujedno i realni sektor i radna mjesta.

Namjera Vijeća ministara BiH je da i dalje bude integracijski faktor u odnosima unutar BiH, što je pokazalo u dosadašnjem mandatu jer su odnosi entitetskih i vlasti na razini BiH značajno unaprijeđeni putem koordinacije zajedničkih politika, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Osiguravanjem financijskih sredstava od međunarodnih financijskih institucija, Vijeće ministara BiH u suradnji s vlastima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH želi pokrenuti veliki investicijski ciklus u javnom sektoru koji će biti zajmodavac privatnom sektoru. U tom svjetlu nastavit će se dobra suradnja sa Svjetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom, Europskom bankom za obnovu i razvoj, te Europskom investicijskom bankom.

Ključne reformske oblasti u narednom periodu usko su vezane s prioritetima koji su istaknuti u socioekonomskim reformama u BiH do 2022. godine, a koje su usvojili Vijeće ministara BiH i entitetske vlade.

Generalni tajnik Vijeća ministara BiH dostavit će Program rada Parlamentarnoj skupštini BiH radi upoznavanja.

Prihvat donacije NR Kine od 50 tisuća doza cjepiva Sinofarm

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o uvjetima za prihvat donacije Narodne Republike Kine namijenjene za odgovor i suzbijanje širenja zarazne bolesti Covid-19 izazvane novim virusom korona (SARS-KoV2), te je odobrilo Izjavu o preuzimanju obaveza u vezi s prijemom donacije cjepiva protiv Covida-19, koju će potpisati ministrica civilnih poslova BiH.

Na ovaj način su stvorene pretpostavke za dolazak u BiH 50 tisuća doza cjepiva Sinofarm, koje će Narodna Republika Kina donirati Bosni i Hercegovini.

''Podsjećamo da je Vijeće ministara krajem ožujka izvršio njihovu raspodjelu, i to Republici Srpskoj 18.620, Federaciji BiH 30.380 i Brčko Distriktu BiH 1.000 doza'', navodi se u priopćenju.

Financiranje godišnjeg akcijskog plana

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog sporazuma o financiranju Godišnjeg akcijskog programa za Bosnu i Hercegovinu za 2020. godinu između Europske unije, koju predstavlja Europska komisija, i BiH koju predstavlja Direkcija za europske integracije BiH, s Osnovama za njegovo zaključivanje.

Sporazumom je definirano da će Europska unija financirati 64.520.000 eura od ukupno 91.520.000 eura, koliko je procijenjena vrijednost Godišnjeg akcijskog programa za BiH za 2020. godinu. Razlika od 27.000.000 eura odnosi se na bh. sufinanciranje projekata iz oblasti životne sredine, i to putem odobrenih EBRD kredita za projekte rekonstrukcije vodosnabdijevanja šest općina Sarajevskog kantona i rekonstrukcije i proširenja vodosnabdijevanja grada Banje Luke.

Period izvršenja ovog sporazuma je 12 godina od stupanja na snagu, a period operativnog provođenja je šest godina.

Godišnji program aktivnosti za 2020. godinu zasnovan je na dva stupa: demokraciji i vladavini prava te konkurentnosti i rastu, a bit će implementiran putem sedam projekata koji su svrstani u pet sektora.

Pojedinačni ugovori i sporazumi kojima će se provoditi ovaj sporazum bit će zaključeni najkasnije tri godine od datuma zaključivanja ovog sporazuma.

Ministarstvo financija i trezora BiH će Prijedlog sporazuma s Osnovama za zaključivanje dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika je predložen direktor Direkcije za europske integracije BiH.

Ranije je potpisan Okvirni sporazum o aranžmanu za provođenje financijske pomoći Europske unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), čime su se stekli uvjeti za operativnu realizaciju programa potpisivanjem sporazuma o financiranju.

Usvojen okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je dokument „Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja u Bosni i Hercegovini“, koji predstavlja širi okvir za postizanje Agende 2030 i osnovu za usmjeravanje tekućih i budućih procesa strateškog planiranja svih nivoa vlasti u BiH.

Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH usvojile su i vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta BiH.

Bosna i Hercegovina se u rujnu 2015. godine, zajedno sa 192 države članice Ujedinjenih nacija, obvezala da će provesti Agendu 2030 za održivi razvoj (Agenda 2030), koja se sastoji od 17 ciljeva i 169 podciljeva. Ciljevi održivog razvoja predstavljaju plan za stvaranje bolje i održive budućnosti za cijeli svijet.

Usvajanjem „Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH“ se potvrđuje da su svi nivoi vlasti u BiH posvećeni zajedničkom postizanju ciljeva održivog razvoja, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, međunarodnim principima i standardima ljudskih prava. Istaknuta je opredijeljenost svih nivoa vlasti da dodatno jačaju sistem strateškog planiranja i upravljanja razvojem, te da predano rade na uspostavljanju sistema za dugoročnu koordinaciju, te praćenje i izvještavanje u vezi s Agendom 2030.

Realizirano više od 60 posto aktivnosti

Na sjednici je usvojena Informacija Direkcija za europske integracije o realizaciji Akcijskog plana Vijeća ministara BiH za implementaciju Komunikacione strategije za informiranje javnosti o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji za 2020. godinu.

Prema Informaciji, 23 institucije uključene u realizaciju ovog akcijskog plana realizirale su 72, od ukupno planiranih 117 aktivnosti (61,5 posto) dok je u toku realizacija 21 aktivnosti (17,9 posto), a 24 aktivnosti (20,5 posto) nisu realizirane.

Aktivnosti su realizirane u oblastima izdavaštva, online komunikacija, istraživanja, konkursa, natjecanja, događaja i promotivnih materijala.

Implementacija međunarodnih financijskih ugovora u 2020.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva financija i trezora o implementaciji međunarodnih financijskih ugovora za 2020. godinu, kojima se nastavlja praksa redovnog informiranja radi unapređenja krajnjih efekata ovih projekata.

Kreditne sporazume u 2020. godini karakterizira veći obim implementacije uslijed intenziviranja radova na Koridoru 5c u Federaciji BiH, ali i zbog pandemije virusa korona koja je za posljedicu imala ubrzano odobrenje i implementaciju Instrumenta za brzo financiranje (MMF-RMI).

U prošloj godini je implementirano 1,39 milijardi KM kreditnih sredstava, odnosno 29,4 posto ugovorenih sredstava, što je značajno povećanje u odnos na 2019. godinu, kada je implementirano 456,33 milijuna ili 9,6 posto kreditnih sredstava.

U Republici Srpskoj je implementirano 423,48 milijuna KM, u FBiH 959,54 milijuna KM, dok je Brčko Distrikt BiH implementirao 6,16 milijuna KM. Na nivou institucija BiH aktivan je jedan kreditni sporazum i to sa Saudijskim fondom za razvoj (Obnova stambenih jedinica).

Istovremeno je u BiH implementiran 9,4 milijuna KM grant sredstava, a najznačajniji dio povukle su institucije BiH i Republika Srpska. Federacija BiH bilježi negativni rezultat povlačenja grant sredstava, a Brčko Distrikt BiH, kao i prethodnih godina nije bio korisnik ovih grantova.

Provođenje sporazuma između Vlade SAD i VM BiH

Na sjednici je usvojen Izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o realizaciji Sporazuma o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vijeća ministara BiH o utrošku grant sredstava za period siječanj - prosinac 2020. godine, uz zaključak koji je predložio predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U Izvještaju se, između ostalog, navodi da je nastavljeno provođenje Interventnog grant programa iz projekta koji financira Vlada SAD-a za osam nevladinih organizacija koje imaju sigurne kuće u iznosu 160.468 KM za podršku tijekom kovid pandemije.

Prema podacima iz sigurnih kuća, broj žrtava smještenih u sigurne kuće, kao i broj poziva na SOS telefon do lipnja prošle godine povećan je za oko 50 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

U prošloj godini osigurano je i dodatnih 100 tisuća američkih dolara za otvaranje kriznih centara za žrtve silovanja u BiH, tako da ukupna vrijednost ovog projekta sada iznosi 1.912.252 KM, od čega je doprinos USAID-a 1.494.064 KM, a ostatak iznosa je kontribucija BiH.

Sporazum o grant sredstvima za razvojne ciljeve između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i Vijeća ministara BiH, koji je zaključen u rujnu 2015. godine, ima za cilj funkcionalnije i odgovornije institucije i aktere koji rade u interesu građana. Sporazum uključuje i jačanje kapaciteta Agencije za ravnopravnost polova BiH za rješavanje rodno zasnovanog nasilja.

Peti sastanak pododbora za trgovinu, industriju, carine između EU i BiH

Na sjednici je usvojena Informacija o održavanju petog sastanka Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje između Europske unije i BiH. Sastanak će biti održan putem video-konferencije, 22. travnja 2021. godine.

Usvojen je i Dokument za diskusiju za ovaj sastanak i data suglasnost na prijedlog sastava izaslanstva BiH te je zadužena Direkcija za europske integracije da u suradnji s nadležnim institucijama provede sve pripremne radnje za njegovo održavanje, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close