Prijetnje?

Rusija upozorila Japan

Moskva je bijesna jer je Japan dao nedvosmislenu potporu Ukrajini te je sve bliži sa zemljama članicama NATO-a.
Vijesti / Svijet | 28. 04. 2022. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je upozorila Japan i zaprijetila mu "mjerama odmazde" ako se zajedničke vojne pomorske vježbe sa SAD-om prošire prema istočnim granicama Rusije, piše CNN.

Ova prijetnja je samo nastavak sukoba Moskve i Tokija. Moskva je bijesna jer je Japan dao nedvosmislenu potporu Ukrajini te je sve bliži sa zemljama članicama NATO-a. Rusija i Japan, naime, imaju neriješene odnose s kraja Drugog svjetskog rata zbog otočja koje su tada zauzele sovjetske snage, prenosi Index.hr

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Igor Morgulov rekao je u utorak da su američko-japanske pomorske vježbe "potencijalno uvredljive prirode", prema izvješću ruske državne novinske agencije RIA-Novosti.

"Takve postupke japanske strane vidimo kao prijetnju sigurnosti naše zemlje", rekao je Morgulov.

"Ako se takva praksa proširi, Rusija će poduzeti uzvratne mjere u interesu jačanja svojih obrambenih sposobnosti",

Međutim, nije precizirao o kojim američko-japanskim vježbama govori niti je eksplicitno naveo kako bi ruska odmazda mogla izgledati.

Američka i japanska mornarica prošli su tjedan završile zajedničke vježbe u Istočnom kineskom moru i Filipinskom moru.

Ranije u mjesecu, američka vojska vodila je slične zajedničke vježbe u Japanskom moru, na kojem Rusija ima dugačku obalu. Prema američkoj mornarici, SAD i Japan rutinski održavaju zajedničke pomorske vježbe u Indo-Pacifiku kako bi "održali stabilnost u slobodnoj i otvorenoj indo-pacifičkoj regiji".

Kopirati
Drag cursor here to close