Rat u Ukrajini

Rusi smaknuli Ukrajince koji su se htjeli predati; Ukrajinska regija Herson prelazi na rubalj

"Imamo kredibilne informacije da je ruska vojna postrojba u blizini Donjecka pogubila Ukrajince koji su se pokušavali predati, umjesto da su ih zarobili''.
Vijesti / Svijet | 28. 04. 2022. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinska regija Herson, koju su okupirale ruske snage, od 1. svibnja prelazi na rusku valutu rubalj, objavili su ruski prorežimski mediji.

Zamjenik predsjednika civilno-vojne administracije te regije, Kiril Stremousov, rekao je za ruske RIA Novosti da će tranzicijski period potrajati do četiri mjeseca, koliko će u optjecaju biti i ruski rubalj i ukrajinska grivnja. Nakon toga regija prelazi samo na rubalj.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Ranije je potvrđeno da su ruske snage u utorak instalirale nove vlasti u regiji Herson. Promjena vlasti dogodila su nekoliko dana nakon što su ruske snage zauzele gradsku vijećnicu grada Hersona, rekle vijećnicima da odu kućama te zamijenile ukrajinske zaštitare ruskim vojnicima, piše Index.hr.

SAD: Rusi brutalno smaknuli Ukrajince koji su se htjeli predati

Sjedinjene Države imaju kredibilne informacije da su ruski vojnici smaknuli ukrajinske vojnike koji su se pokušali predati u blizini Donjecka, rekla je jučer u UN-u američka ambasadorica za pitanja globalnog kriminala, sutkinja Betch Van Schaack.

"Imamo kredibilne informacije da je ruska vojna postrojba u blizini Donjecka pogubila Ukrajince koji su se pokušavali predati, umjesto da su ih zarobili. Ako je to istina, radi se o kršenju osnovnih principa rata. Naime, zabranjena je egzekucija civila i boraca koji su onesposobljeni za borbu zbog predaje, ozljede ili nekog drugog razloga", rekla je Van Schaack.

Rekla je da je SAD zaprimio "uvjerljive izvještaje da osobe smaknute dok su im ruke bile vezane iza leđa".

"Tijela žrtava pokazuju znakove mučenja. Imamo i zastrašujuće izvještaje o seksualnom nasilju protiv žena i djevojčica", dodala je.

"Te fotografije i izvještaji sugeriraju da ovi užasi nisu rezultat akcije odmetnute skupine individualaca, nego otkrivaju duboko uznemirujući model sustavnog kršenja ljudskih na svim područjima gdje su prisutne ruske snage", rekla je Van Schaack.

"Oni koji su naredili i počinili te zločine moraju biti privedeni pravdi. Dokaza za ovakve zločine je sve više svakog dana. Naša poruka ruskom vojnom i političkom vodstvu je jasna: Svijet gleda, odgovarat ćete", zaključila je.

Ovaj rat neće završiti zbog sastanaka. To mora biti odluka Rusije

Glavni tajnik UN-a, koji je sinoć stigao u Kijev gdje bi se danas trebao susresti s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, komentirao je svoj nedavni sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kaže da je UN-ova poruka na sastanku licem u licem s Putinom bila ista ona koju je UN poslao na početku konflikta - ruska invazija Ukrajine krši Povelju UN-a i mora završiti što je prije moguće.  Ipak, svoj sastanak s Putinom Guterres je opisao kao "vrlo koristan".

U razgovoru za CNN glavni tajnik UN-a izrazio je svoju zabrinutost zbog ruskog kršenja međunarodnog prava, ljudskih prava i "mogućnosti počinjenja ratnih zločina".

Guterres je branio ulogu UN-a u pokušajima da se okonča rat koji traje već mjeseca.

"Ovaj rat neće završiti zahvaljujući sastancima. Ovaj rat će završiti kad ga Ruska Federacija odluči završiti i kad se - nakon prekida vatre - pojavi mogućnost ozbiljnog političkog dogovora. Možemo održavati sastanke unedogled, ali oni neće okončati rat", rekao je Guterres.

Tijekom sastanka s Putinom Guterres je, tvrdi, razgovarao o evakuaciji civila iz opkoljene čeličane Azovstal u razorenom Mariupolju.

Tvrdi da se Putin "u načelu" složio oko evakuacije civila, dodavši kako se vode pregovori između UN-ovih dužnosnika i ruskog Ministarstva obrane kako bi se dogovorili detalji.

"U kontaktu smo i s vladom Ukrajine da vidimo možemo li postići situaciju u kojoj nitko ne može okriviti drugu stranu za odugovlačenje s evakuacijom ili njezin potencijalni neuspjeh", zaključio je Guterres, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close