Rat

Rusija tvrdi da je preuzela regiju, Ukrajina se nada koridorima

Vijesti / Svijet | 15. 03. 2022. u 11:00 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruska vojska rekla je da je preuzela kontrolu u cijeloj regiji Herson u južnoj Ukrajini.

U toj crnomorskoj regiji živi oko milijun ljudi. Tvrdnju nije potvrdila ukrajinska strana. Rusija je već preuzela kontrolu u regionalnom glavnom gradu Hersonu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prije toga je upozorio da Rusija želi formirati "Narodnu republiku Herson", slično "narodnim republikama" Donjeck i Luhansk na istoku Ukrajine, koje je Moskva priznala kao neovisne kratko prije nego što je rat počeo.

U dnevnom izvješću o stanju u utorak rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su uništili još desetke ukrajinskih vojnih objekata.

To uključuje tri hangara za borbene zrakoplove i helikoptere pored grada Kramatorska u Donjecku. Navodno je uništeno i oko 16 zračnih ciljeva, uključujući borbene zrakoplove Su-24 i Su-25 i 13 dronova.

S druge strane, Ukrajina se nada da će u utorak otvoriti devet humanitarnih koridora za evakuaciju zarobljenih civila i pokušat će isporučiti humanitarne zalihe u opkoljenu luku Mariupolj, rekla je potpredsjednica vlade Irina Vereščuk.

Stotine tisuća stanovnika Mariupolja, grada pod stalnim bombardiranjem, proveli su više od tjedan dana u podrumima i ruševinama zgrada bez vode i struje. Moskva je u ponedjeljak dopustila prvom konvoju da pobjegne.

"U prva dva sata otišlo je 160 automobila", rekao je Reutersu Andrei Rempel, predstavnik gradskog vijeća Mariupolja.

Lokalne vlasti navode da je ubijeno između 2.300 i 20.000 civila od ruskog granatiranja grada, ali taj podatak se nije mogao neovisno provjeriti.

Dvije snažne eksplozije potresle su prijestolnicu Kijev u utorak prije zore. U napadu na stambenu zgradu u Kijevu poginule su dvije osobe, objavile su hitne službe.

Kopirati
Drag cursor here to close