Šteta

Rusija traži od Njemačke 82,3 milijarde dolara i da se prizna genocid

Ratnu odštetu od Njemačke nedavno je tražila i Poljska
Vijesti / Svijet | 25. 05. 2023. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski tužitelji zatražili su danas od moskovskog regionalnog suda da zločine koje je nacistička Njemačka počinila u moskovskoj oblasti tijekom Drugog svjetskog rata priznaju kao genocid, procjenjujući da je pričinjena šteta od oko 6,4 bilijuna rubalja, odnosno 82,3 milijarde dolara.

Kako navodi Reuters, nejasno je je li takav potez uvod u nove zahtjeve za financijsku kompenzaciju od Rusije modernoj Njemačkoj, s kojom su odnosi ozbiljno pogoršani zbog rata u Ukrajini.

Tužitelji su zatražili od moskovskog regionalnog suda da ''za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i genocid nad sovjetskim narodom prizna utvrđene i novootkrivene zločine koje su počinili njemački fašistički osvajači'' u Moskovskoj oblasti u razdoblju od listopada 1941. do siječnja 1942. godine.

''Više od 26.000 ljudi ubijeno je na tom području za to vrijeme, dok su sovjetski građani bili podvrgnuti mučenju, pljački, prinudnom radu i protjerivanju'', navodi se u priopćenju.

Reuters navodi da je oko 27 milijuna sovjetskih građana izgubilo živote u onome što se u Rusiji naziva Velikim otadžbinskim ratom.

Ratnu odštetu od Njemačke nedavno je tražila i Poljska, koja zahtjeva da joj se isplati 1.300 milijardi dolara. Pošto je Njemačka krajem prošle godine službeno objavila da je za Berlin "pitanje reparacija i kompenzacija za ratne gubitke zatvoreno" i da "njemačka vlada ne namjerava da otvara pregovore o toj temi", Varšava je najavila da će podršku za svoj zahtjev tražiti u Ujedinjenim narodima.

Kopirati
Drag cursor here to close