U povodu 25. obljetnice

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN o NATO-ovom bombardiranju Jugoslavije

Rusija je 25. ožujka poslala službeno pismo japanskoj misiji koja predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a da sazove sjednicu u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja SR Jugoslavije.
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2024. u 11:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je zatražila sazivanje nove sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o NATO-ovom bombardiranju bivše SR Jugoslavije, kazao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u UN-u Dmitry Polyanskiy.

Prema njegovim riječima, Rusija je 25. ožujka poslala službeno pismo japanskoj misiji koja predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a da sazove sjednicu u povodu 25. obljetnice NATO-ovog bombardiranja SR Jugoslavije.

"Pismo je poslano svim članicama Vijeća sigurnosti i čekamo službeni odgovor", rekao je Polyanskiy, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Vijeće sigurnosti u ponedjeljak nije raspravljalo o napadu NATO-a na SRJ Jugoslaviju 1999. godine jer u ponedjeljak u New Yorku nije postignuta suglasnost članica o održavanju sjednice koju je inicirala Rusija a koja je uz Kinu i Alžir podržavala održavanje sjednice.

Odluka o bombardiranju Jugoslavije prije 25 godina donesena je kao presedan u povijesti UN-a, bez odobrenja Vijeća sigurnosti jer članice NATO-a, zbog veta koje su najavile Rusija i Kina, nisu uspjele dobiti suglasnosti tog vijeća.

U zračnim napadima NATO-a na nekadašnju SR Jugoslaviju, prema službenim procjenama, poginulo je oko 3500 vojnika, policajaca i civila, među njima 89 djece, ranjeno je oko 6000 osoba, dok se ekonomska šteta mjeri milijardama dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close