Sjednica u Madridu

Košarac: Glasao sam protiv suspenzije Rusije; Ni druge države nisu to uradile u slučaju NATO bombardiranja Srbije

''Budući da je Rusija sama istupila iz Svjetske turističke organizacija, odluka o nastavku sjednice u najmanju ruku je neshvatljiva''.
Vijesti / Politika | 27. 04. 2022. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac prisustvovao je u srijedu na prvoj vanrednoj sjednici Generalne skupštine Svjetske turističke organizacije u Madridu, na kojoj je razmatrana suspenzija članstva Ruske Federacije iz ove organizacije.

''Glasao sam protiv suspenzije Rusije iz Svjetske turističke organizacije, kao što sam to i najavio pred odlazak u Madrid'', poručio je ministar Košarac.

On je istaknuo da, iako je Ruska Federacija na početku sjednice informirala prisutne delegacije da istupa iz članstva iz Svjetske turističke organizacije, Generalna skupština je nastavila sa razmatranjem suspenzije njenog članstva, nakon čega se pristupilo glasanju. 

''Budući da je Rusija sama istupila iz Svjetske turističke organizacija, odluka o nastavku sjednice u najmanju ruku je neshvatljiva i stiče se utisak da su zapadne zemlje bile potpuno motivirane da po svaku cijenu donesu odluku o suspenziji članstva Ruske Federacije. Moram podsjetiti da iste te zemlje nisu reagirale, niti zatražile suspenziju članstva bilo koje države iz Svjetske turističke organizacije u slučaju NATO bombardiranja Republike Srpske i Srbije ili u bilo kojem drugom sličnom slučaju od njenog osnivanja do danas'', naveo je ministar Košarac.

On je naglasio da, izuzev političke konotacije, u tijeku sjednice nisu predočeni egzaktni podaci niti argumenti koji bi potvrdili da su prekršeni osnovni ciljevi i zadaci Svjetske turističke organizacije.

''Nije objašnjeno na koji način odluka o suspenziji Rusije iz Svjetske turističke organizacije može doprinijeti rješavanju situacije sa Ukrajinom, niti je rečeno postoje li uopće i koji su to dodatni poremećaji u turističkom gospodarstvu, te zašto bi ova organizacija uopće razmatrala suspenziju bilo koje članice, budući da je osnovana zbog promocije i unapređenja turizma kao pokretača ekonomskog razvoja, a ne zbog bilo kojih drugih elemenata'', naveo je ministar Košarac.

On je istaknuo da u potpunosti podržava stabilizaciju prilika u Ukrajini, kao i nastojanja da se dijalogom dođe do uspostavljanja mira.

Kopirati
Drag cursor here to close