Novi Černobil?

Rusija: Stanovnici moraju napustiti selo, radijacija značajno povišena

I dalje se ne zna zašto je eksplozija uzrokovala pojačano zračenje.
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2019. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruske vlasti savjetovale su stanovnicima Nionokse da napuste selo nakon nesreće koja je izazvala porast nuklearnog zračenja, a liječnici koji su tretirali žrtve poslani su u Moskvu na medicinski pregled, objavile su danas novinske agencije Interfax i TASS, piše Hina.

Ruska meteorološka agencija objavila je da je razina radijacije u gradu Severodvinsku na sjeveru Rusije narasla između 4 i 16 puta nakon, kako tvrde dužnosnici, eksplozije prilikom testiranja raketnog motora s morske platforme.

I dalje se ne zna zašto je eksplozija uzrokovala pojačano zračenje.

"Primili smo obavijest o planiranim aktivnostima vojnih vlasti. U tom smislu, stanovnici Nionokse pozvani su da 14. kolovoza napuste selo", objavile su vlasti Severodvinska, prenosi Interfax.

Prema TASS-u, liječnici koji su pomagali žrtvama nesreće poslani su u Moskvu na pregled, a prije odlaska potpisali su dokument kojim su obećali da neće otkrivati informacije o incidentu.

Ministarstvo obrane je prvo objavilo da je pozadinsko zračenje ostalo na normalnoj razini nakon nesreće u četvrtak, no gradske vlasti Severodvinska otkrile su da je zabilježen kratak rast razina radijacije.

Greenpeace tvrdi da je zračenje naraslo 20 puta, dok je ruska meteorološka agencija Rosgidromet u utorak objavila da je naraslo između 4 do 16 puta.

Rusija je tek u subotu priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila bila nuklearnog karaktera i da je pritom poginulo najmanje petero ljudi, piše Hina.

U priopćenju je ruska nuklearna agencija Rosatom objavila da je u toj eksploziji smrtno stradalo pet članova njihovog osoblja i da su tri osobe zadobile opekline.

Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku "za izotopski izvor energije" motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo.

Stanovnici Severodvinska su osigurali zalihe joda koji se koristi za smanjenje učinaka izloženosti zračenju.

Najteža nuklearna nesreća u povijesti dogodila se 1986.u bivšem Sovjetskom Savezu u ukrajinskoj centrali Černobil. Tada su vlasti bile optužene da su nekoliko tjedana pokušavale prikriti razmjere katastrofe

Kopirati
Drag cursor here to close