Službeno potvrđeno

Rusija razgovara o zajedničkim vojnim vježbama sa Sjevernom Korejom

Rusija i Sjeverna Koreja nedavno su se zauzele za jačanje vojnih veza, ali Sjeverna Koreja niječe da trguje oružjem s Rusijom.
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2023. u 21:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rusija razgovara o održavanju zajedničkih vojnih vježbi sa Sjevernom Korejom'', rekao je ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

''Zašto ne, to su naši susjedi. Postoji stara ruska izreka: svoje susjede ne birate i s njima je bolje živjeti u miru i skladu'', rekao je Sergej Šojgu, prenio je Interfax.

Na pitanje o mogućnosti održavanja zajedničkih vojni vježbi, rekao je da se o njima naravno razgovara.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap izvijestila je, pozivajući se na južnokorejsku obavještajnu službu, da je Šojgu predložio sjevernokorejskom čelniku Kim Jong Unu da njihove zemlje održe pomorsku vježbu, zajedno s Kinom.

Šojgu se sastao s Kimom u srpnju kada je posjetio Sjevernu Koreju u povodu 70. godišnjice završetka Korejskog rata koji se u Sjevernoj Koreji slavi kao Dan pobjede.

SAD je prošli tjedan izrazio zabrinutost da pregovori o naoružanju između Rusije i Sjeverne Koreje aktivno napreduju te da je Šojgu nedavno otputovao u Sjevernu Koreju kako bi uvjerio Pjongjang da Rusiji proda topničko streljivo.

Ruski veleposlanik u Sjevernoj Koreji Aleksandar Matsegora rekao je u subotu za TASS da ne zna ni za kakve planove da Sjeverna Koreja sudjeluje u trilateralnim vojnim vježbama s Kinom i Rusijom, ali vjeruje da bi to bilo primjereno.

Rusija i Sjeverna Koreja nedavno su se zauzele za jačanje vojnih veza, ali Sjeverna Koreja niječe da trguje oružjem s Rusijom.

Sjeverna Koreja izvela je šest nuklearnih pokusa od 2006. i zadnjih godina testirala je razne projektile, ali rijetko održava vojne vježbe sa svojim susjedima.

SAD i Južna Koreja redovito održavaju vojne vježbe, što Sjeverna Koreja kritizira kao pripremu za rat.

Kopirati
Drag cursor here to close