Dopisnik Nizozemske

Rusija protjerala novinara

Novinarka BBC-ja Sarah Rainsford, jedna od dvoje moskovskih dopisnika britanskog emitera programa, trajno je protjerana u kolovozu.
Vijesti / Svijet | 04. 11. 2021. u 11:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je protjerala nizozemskog novinara zbog”administrativnih prekršaja”, u drugom takvom potezu ove godine.

Moskva je uskratila vizu dopisniku novina Volkskrant, Tomu Venninku, i zabranila mu je ulazak u zemlju do siječnja 2025, godine, pišu novine.

Vennink je novčano kažnjen u 2019. što nije registrirao svoju kućnu adresu kod vlasti, i u 2020. je novčano kažnjen zbog obilaska provincije bez odobrenja lokalnih vlasti.

Novinarka BBC-ja Sarah Rainsford, jedna od dvoje moskovskih dopisnika britanskog emitera programa, trajno je protjerana u kolovozu.

Vennink je izvještavao za Volkskrant od 2015. i nije imao problema u produžavanju važenja svoje novinarske akreditacije u prethodnim godinama, pišu novine.

''On je čuo u ponedjeljak da mu je ministarstvo vanjskih poslova uskratilo vizu i da ima tri dana da napusti zemlju'' - navode novine.

Ruski dužnosnici nisu bili odmah dostupni radi komentara, navod Reuters.

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da žali zbog odluke Moskve.

''Nije prihvatljivo za Nizozemsku da se njen novinar protjera iz druge zemlje mimo svoje volje'', izjavio je ministar vanjskih poslov Ben Knapen.

Diplomatski odnosi između Nizozemske i Rusije zategnuti su u posljednjim godinama, dok nizozemska vlada optužuje Moskvu za obaranje malezijskog zrakoplova 2014. godini na letu MH17 iznad istočne Ukrajine.

Suđenje je u tijeku u Nizozemskoj za trojicu Rusa i Ukrajinca navodno umiješanih u raketni napad koji je raznio malezijski zrakopov iznad teritorije pod kontrolom proruskih separatista koji se bore protiv ukrajinskih vladinih snaga.

Skoro dvije trećine od 298 ljudi koji su bili u zrakoplovu su nizozemski državljani.

Rusija negira umiješanost u napad.

Kopirati
Drag cursor here to close