ratni zarobljenik

Rusija oslobodila hrvatskog državljanina

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg uhićen je u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijetila smrtna kazna.
Vijesti / Svijet | 21. 09. 2022. u 19:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u srijedu oslobodila desetoricu stranaca, uključujući Hrvata, uhićenih u Ukrajini, nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, objavio je saudijski dužnosnik.

Među oslobođenima je, potvrdio je MVEP, Hrvat Vjekoslav Prebeg.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavještava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj. Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju. Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja", stoji u priopćenju MVEP-a.

Među oslobođenima su državljani SAD-a, Britanije, Švedske, Hrvatske i Maroka, rekao je saudijski dužnosnik, piše HRT

Dodao je da je zrakoplov koji ih je prevozio sletio u zaljevsku monarhiju. Identitet oslobođenih nije objavljen.

Hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg uhićen je u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu prijetila smrtna kazna.

U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđanom i trojicom Britanaca.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice protiv Prebega, koji je bio pritvoren u toj samoproglašenoj republici.

Hrvatska vlada je ranije objavila da je u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg.

Kopirati
Drag cursor here to close