Ističe u studenom

Rusija nije optimistična u pogledu obnavljanja sporazuma o žitaricama

"Zavisi što ćemo dobiti od ovog dogovora. Dosad smo dobili jako malo. Ne bih bio previše optimističan u ovoj fazi'', rekao je Poljanski.
Vijesti / Svijet | 20. 10. 2022. u 08:51 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ruskog veleposlanika u Ujedinjenim nacijama (UN) Dmitrij Poljanski izjavio je u srijedu da nije "optimističan" u pogledu obnavljanja sporazuma koji je uz posredovanje Turske i UN-a omogućio izvoz ukrajinskih žitarica i đubriva.

"Zavisi što ćemo dobiti od ovog dogovora. Dosad smo dobili jako malo. Ne bih bio previše optimističan u ovoj fazi'', rekao je Poljanski za Anadoliju.

Kako je kazao "stvari" koje su im obećane se ne provode.

Ruske vlasti su se žalile da sankcije Zapada "indirektno" ometaju izvoz žitarica i đubriva iz zemlje uprkos dogovoru.

"Postoje indirektni efekti sankcija. Postoji prekomjerna usklađenost od strane zapadnih kompanija, a postoji i jasna nevoljkost zapadnih zemalja da isprave ovu situaciju", rekao je Poljanski.

Ugovor je prvobitno potpisan na 120 dana i ističe u studenom.

Ujedinjene nacije nastoje produžiti i proširiti dogovor o žitaricama na godinu dana.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je 17. listopada da će se nastaviti razgovori o produženju i proširenju sporazuma, poznatog i kao Crnomorska inicijativa za žito.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. srpnja u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom u Ukrajini.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa dužnosnicima triju zemalja i UN-a koji nadgledaju pošiljke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close