Tvrdnje

Rusija - Napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Rusija je od samog početka tvrdila da traži ukrajinsku vezu s napadom na koncertnu dvoranu u Moskvi, iako je Kijev to negirao i militantna grupa Islamska država je preuzela odgovornost.
Vijesti / Svijet | 28. 03. 2024. u 21:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski istražitelji priopćili su u četvrtak da su otkrili dokaze da su naoružani napadači koji su ubili više od 140 ljudi u napadu na koncertnu dvoranu u blizini Moskve prošlog tjedna, povezani s ''ukrajinskim nacionalistima''.

Rusija je od samog početka tvrdila da traži ukrajinsku vezu s napadom, iako je Kijev to negirao i militantna grupa Islamska država je preuzela odgovornost.

Državni istražni komitet, u priopćenju, prvi put je naveo da je otkrio dokaze o povezanosti s Ukrajinom. Iako je opisao prirodu navodnih dokaza, nije ih objavio.

''Kao rezultat rada sa pritvorenim teroristima, proučavanja tehničkih uređaja oduzetih od njih i analize informacija o finansijskim transakcijama, dobijeni su dokazi o njihovoj povezanosti s ukrajinskim nacionalistima'' - navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su napadači primili značajne količine gotovine i kriptovalute iz Ukrajine, te da je priveden još jedan osumnjičeni za finansiranje terorizma.

Jedanaest osoba je uhićeno u prva 24 sata nakon napada prošlog petka, a njih osam, uključujući četvoricu osumnjičenih naoružanih napadača, privedeno je u istražni zatvor. Sedam ih je iz centralnoazijske države Tadžikistan, a ostali su iz Kirgistana.

Sjedinjene Države prije pucnjave na koncertu javno su upozorile da su primile obavještajne podatke o mogućem napadu ekstremista u Rusiji. Američki dužnosnici kažu da vjeruju da je za to odgovorna Islamska država Korasan, afganistanski ogranak mreže.

Rusija tvrdi kako je sumnjivo da su SAD uspjele da imenuju navodnog počinitelja napada tako brzo nakon što se dogodilo. Šef ruske službe sigurnosti FSB-a izjavio je ranije ove sedmice, opet bez pružanja dokaza, kako vjeruje da je Ukrajina, skupa sa SAD-om i Britanijom, umiješana, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close