Sotona 2

Rusija u završnoj fazi uvođenja nove interkontinentalne nuklearne rakete

Rusija se bliži dovršetku svoje nove interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat. Ista već ima i NATO-ovu oznaku SS-X-30 "Sotona 2".
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2021. u 18:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na godišnjoj press-konferenciji ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da je najnovija ruska interkontinentalna balistička raketa skoro pa gotova, a ruska televizija za vojne vijesti TV Zvezda izvijestila je da može nositi više bojnih glava od bilo koje druge rakete, kao i uništiti područje veličine Francuske ili Teksasa.

Nalazimo se u završnoj fazi, poručio je Putin.

Još 2016. godine Inicijativa za nuklearne prijetnje (Nuclear Threat Initiative, ili NTI), koja se bavi nadziranjem nuklearnog naoružanja na međunarodnoj razini, izvijestila je da bi Sarmat mogao nositi i do 10 teških nuklearnih bojnih glava ili 15 nuklearnih bojnih glava srednje veličine, što omogućuje tom sustavu da raspri nuklearne udare na vrlo široko područje.

Za usporedbu, američki LGM-30G Minuteman III može nositi do tri nuklearne bojne glave.

Zamjenik ruskog ministra obrane Aleksej Krivoručko rekao je 30. prosinca 2020. za ruske vojne novine Krasnaja Zvezda da su testiranja potvrdila sposobnost sustava Sarmat da nosi višestruke bojne glave. "U skoroj budućnosti počet ćemo s testiranjima leta tog raketnog sustava", rekao je.

Rusija je posljednjih mjeseci provela nekoliko testiranja svojih raketa sposobnih nositi nuklearne bojne glave, uključujući i pomorsko testiranje hipersonične rakete 3M-22 Cirkon, koja doseže brzine 8 puta brže od brzine zvuka, javlja Zimo.

Putin je na godišnjoj konferenciji održanoj u prosincu prošle godine poručio da Rusija razvija naoružanje koje će zasuti bilo koji sustav protuzračne obrane, a zapravo je riječ o ruskom odgovoru na američke napore u poboljšanju američkog proturaketnog sustava obrane posljednjih godina.

Jedna je zemlja počela graditi kišobran za sebe. Što je to značilo? To bi naš čitav nuklearni arsenal učinilo beznačajnim. Što smo trebali učiniti? Morali smo učiniti sve što možemo da to spriječimo: ili izgradnjom vlastite proturaketne obrane ili razvojem sustava na koje ti proturaketni sustavi neće djelovati. To smo i učinili razvojem hipersoničnog naoružanja, rekao je Putin.

Putin je isto tako poručio da se Rusija već nalazi u novoj utrci u naoružanju s SAD-om, pogotovo nakon povlačenja SAD-a iz sporazuma o proturaketnoj obrani, ali nije precizirao kojeg. Trump je povukao SAD iz sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa u veljači 2019., no možda je Putin zapravo mislio na 2002. godinu i povlačenje SAD-a iz sporazuma o protubalističkim raketama pod administracijom Georgea W. Busha.

Kopirati
Drag cursor here to close