Izbori

Rusija bira Putina, Dodik navija, a birališta pod bombama

Ruski glasači počeli su u petak ujutro izlaziti na birališta, na trodnevne predsjedničke izbore koji će Vladimiru Putinu sasvim sigurno donijeti još jedan šestogodišnji mandat na vlasti budući da nema pravih protukandidata.
Vijesti / Svijet | 15. 03. 2024. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo podrške Vladimiru Putinu, samostalnom kandidatu na predsjedničkim izborima u Ruskoj Federaciji i ''poželio mu još jednu pobjedu koja bi nesumnjivo značila dalji napredak i razvoj prijateljske Rusije, kao i unapređenje odnosa i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom''.

Trodnevni izbori

Naime, ruski glasači počeli su u petak ujutro izlaziti na birališta, na trodnevne predsjedničke izbore koji će Vladimiru Putinu sasvim sigurno donijeti još jedan šestogodišnji mandat na vlasti budući da nema pravih protukandidata.

"Ruski narod ovih dana bira svoju budućnost. Uvjeren sam da je njihova budućnost u politici koju vodite i da će njihov izbor biti Vladimir Putin. Ovi izbori su od velikog značaja za bratsku Rusiju, ali i za nas koji u Vama gledamo velikog državnika i prijatelja Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini", naveo je Dodik, piše Srna.

Dodik je ukazao da ''napredak koji je Rusija ostvarila pod vodstvom Vladimira Putina dokazuje ispravnost politike koju vodi, a koja je usmjerena na očuvanje jedinstva, suvereniteta i sigurnosti zemlje, svih hrišćanskih vrijednosti, tradicije, povijesti i kulture.

"Vjerujem da će građani Ruske Federacije i na ovim izborima prepoznati i svojim glasom nagraditi Vaš patriotizam, odanost otadžbini, kao i rad i trud koji ste uložili za bolju budućnost Rusije i ruskog naroda, ukazujući Vam povjerenje i za naredni predsjednički mandat", istaknuo je Dodik, navodi se u priopćenju iz njegova Ureda.

''Čestitka'' iz EU

Dodik je Putinu ''mnogo sreće, uspjeh na predsjedničkim izborima i uvjerljivu pobjedu koja bi osigurala bolju, sigurniju i mirniju budućnost za sve''.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel ''čestitao'' je danas Putinu "uvjerljivu pobjedu" na ruskim predsjedničkim izborima.

"Želio bih da čestitam Vladimiru Putinu na njegovoj uvjerljivoj pobjedi na izborima koji počinju danas. Nema opozicije. Bez slobode. Nema izbora", napisao je Michel na platformi X.

Građani Rusije su danas izašli na birališta prvog dana glasanja na izborima na kojima je gotovo sigurno da će Putin pobijediti i ostati još šest godina na vlasti.

Boja u kutijama i eksplozije

Ruska opozicija organizirala je masovno sudjelovanje birača na biračkim mjestima u nedjelju u podne u znak prosvjeda zbog Putinove dugogodišnje vladavine Rusijom.

Istodobno, rusko tužiteljstvo pokrenulo je postupak protiv žene iz Moskve koja je sipala zelenu boju u biračku kutiju, kako bi ometala izborni proces.

Nadzorna kamera sa biračkog mesta, koju je objavila državna agencija RIA Novosti, pokazala je mladu ženu kako odlaže svoj glasački listić, nakon čega je smireno sipala zelenu boju u plastičnu kutiju.

Policajci su je odmah priveli, a žena je optužena za opstrukciju glasačkog procesa. Za ovaj prekršaj u Rusiji predviđena je maksimalna kazna od pet godina zatvora.  Dva slična incidenta dogodila su se na drugim biralištima.

Iz Rusije stižu i vijesti kako u na pojedinim glasačkim mjestima zabilježene eksplozije.

Putin je prvi put izabran za predsjednika Rusije 2000. godine i od tada je na čelu države, osim pauze kada je preuzeo ulogu premijera između 2008. i 2012. godine.

 

Kopirati
Drag cursor here to close