Kratko

Rusija-Amerika: Razgovor od 10 minuta

Blinken se sastao s kolegama iz Quad grupe na marginama sastanka Grupe 20 (G20) u New Delhiju, gdje su ministri vanjskih poslova razgovarali o ratu u Ukrajini…
Vijesti / Svijet | 03. 03. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rusiji se ne može dozvoliti da nekažnjeno vodi rat, navodi se u priopćenju nakon sastanka američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i šefova diplomacije Indije, Japana i Australije u New Delhiju, piše Tanjug.

Takozvana Quad (Quadrilateral Security Dialogue) grupa također je ukazala da je prijetnja Rusije o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini nedopustiva.

"Ako nekažnjeno dozvolimo Rusiji da radi ono što radi u Ukrajini, onda je to poruka potencijalnim agresorima svuda da bi i oni mogli da se izvuku", rekao je Blinken.

Blinken se sastao s kolegama iz Quad grupe na marginama sastanka Grupe 20 (G20) u New Delhiju, gdje su ministri vanjskih poslova razgovarali o ratu u Ukrajini, prenio je Reuters. 

U svojoj izjavi, ministri Quada su također osudili akcije kojima se povećavaju napetosti u Južnom kineskom moru i militarizacija te oblasti.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell pozvao je pak međunarodnu zajednicu da radi zajedno i ukazao da u trenutnoj situaciji nitko ne bi smio ostati neutralan.

Blinken se sastao u četvrtak s ruskim šefom diplomacije Sergejem Lavrovim prvi put od početka sukoba u Ukrajini i  pozvao je Moskvu da okonča rat i poništi suspenziju o sudjelovanju u novom nuklearnom sporazumu START, rekao je visoki američki dužnosnik.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da su  Lavrov i Blinken razgovarali manje od 10 minuta i da nije bilo nikakvih pregovora, javile su ruske novinske agencije.

Na sastanku G20, SAD i zemlje saveznice pozvale su na nastavak pritiska na Rusiju da okonča sukob, ali nije postignuta zajednička izjava o osudi Moskve zbog rata u Ukrajini zbog protivljenja Rusije i Kine, navodi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close